DIP objavio nove podatke o izlaznosti. Na birališta je izašlo samo 29,18 posto građana

U Hrvatskoj je u nedjelju ujutro otvoreno gotovo 5500 biračkih mjesta na kojima birači u drugom krugu lokalnih izbora odlučuju tko će iduće četiri godine voditi najveće gradove, ali i niz županija i općina. Birališta su otvorena od 7 do 19 sati, a s njihovim zatvaranjem prestaje dvodnevna izborna šutnja. Sat nakon zatvaranja, Državno izborno povjerenstvo (DIP) na svojoj će mrežnoj stranici objaviti prve izborne rezultate.

Birači će u nedjelju donijeti konačnu odluku tko će biti gradonačelnik Zagreba, izabrat će i 14 župana, gradonačelnike 56 gradova i načelnike 87 općina. Drugi krug održava se u 432 grada i općine, pravo birati ima tri milijuna 231 tisuću birača, tiskano je 4,1 milijun glasačkih listića. U svim tim gradovima i općinama neće se birati gradonačelnici i načelnici, ali hoće župani, njih čak 14 od ukupno 20.

Drugi krug lokalnih izbora prošao je mirno; Evo na što upozorava GONG

Osim brojnih kršenja izborne šutnje, najčešće putem društvenih mreža i pojedinih portala, kao i upita o glasanju birača koji zbog zdravstvenih problema nisu mogli pristupiti biračkim mjestima, drugi krug lokalnih izbora prošao je mirno, priopćio je u nedjelju GONG.

VIŠE OVDJE!



DIP objavio nove podatke o izlaznosti

Državno izborno povjerenstvo objavilo je nove podatke o izlaznosti. Do 16.30 na birališta je izašlo 29,18 posto građana.

Za usporedbu, do 16.30 u prvom krugu lokanih izbora izlaznost je bila 35,54 posto.

Glasao i premijer

Svoju građansku dužnost obavio je predsjednik HDZ-a i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. On je glasao na biračkom mjestu broj 347, Područni ured Črnomerec na Trgu Francuske republike.

Izlaznost do 11:30 

U drugom krugu lokalnih izbora do 11:30 glasovalo je 14,09  posto birača. U prvom krugu, podsjetimo, do 11:30 na birališta je izašlo 15,47 posto birača.

Naime, neki od njih nisu se “izborili” za funkciju u prvom krugu lokalnih izbora pa će se vidjeti u drugom krugu “kom obojci kom opanci”.

Donosimo pregled kandidata koji su glasali na lokalnoj razini.

Marijana i Ivica Puljak koji je kandidat za gradonačelnika Splita glasali su na svom biračkom mjestu.

Kandidat za splitskog gradonačelnika Vice Mihanović na glasanje je stigao u društvu supruge Anite.

Hojski: Neki se ponašaju kao da nije izborna šutnja, ne znam što nije jasno

Glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski komentirao je kako protiče izborni dan drugog kruga lokalnih izbora.

Sva birališta otvorena su u sedam sati, njih ukupno 5496 u zemlji, pa tako i u Sisačko-moslavačkoj županiji, gdje je 25 birališta u šatorima, od njih ukupno 311.

Kršenje izborne šutnje?

“Sve što se tiče glasanja prolazi u redu, uglavnom su tu dva listića, za župana i gradonačelnika ili načelnika. Nema nikakvih dojava o problemima na biračkim mjestima. Taj dio teče normalno”, rekao je Hojski i pojasnio koji to dio ne prolazi sasvim u redu.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE!

Kandidati na izborima

Kandidat HDZ-a za sisačko-moslavačkog župana Ivan Celjak stigao je na biračko mjesto nešto nakon 7 sati u pratnji supruge Irene.

Kandidatkinja HDZ-a za županicu Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin glasala je u drugom krugu lokalnih izbora, a na biračko mjesto je stigla u pratnji sina.

Damir Bajs, kandidat za župana Bjelovarsko-bilogorske zupanije glasao je u drugom drugu lokalnih izbora.

 

Kandidat SDP-a za gradonačelnika grada Šibenika Tonči Restović glasao je u drugome krugu lokalnih izbora,

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica glasao je u drugom krugu lokalnih izbora u Brodarici kod Šibenika.

Komentari