Kandidat za gradonačelnika Siska: Kada će gradonačelnik Gline početi poštivati pravomoćne presude, Zakone i institucije RH?

Foto: Edina Zuko/PIXSELL

Bojan Dadasović, kandidat za gradonačelnika grada Siska koji je još 2017. godine dobio otkaz na mjestu pročelnika u Upravnom odjelu za opće poslove, društvene djelatnosti i poslove Gradskog vijeća u gradskoj upravi Gline reagirao je pismom u kojemu tvrdi kako, nakon što je prema Zapisniku Upravne inspekcije četvrtu put poništen njegov nezakonit otkaz, gradonačelnik Gline Stjepan Kostanjević odbija donijeti rješenje o njegovom povratku na posao.

Pismo Dadasovića prenosimo u cijelosti:

“Unatoč zapisniku Upravne inspekcije koji sam zaprimio 15. ožujka 2021., kojim se četvrti put poništava moj nezakonit otkaz s radnog mjesta pročelnika u Upravnom odjelu za opće poslove, društvene djelatnosti i poslove Gradskog vijeća Gline, gradonačelnik Gline, Stjepan Kostanjević, ponovno je odbio postupiti po Zapisniku inspekcije te donijeti rješenje o mom povratku na posao, odnosno o rasporedu na slobodno radno mjesto za koje ispunjavam propisane stručne uvjete sukladno odredbama Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj samoupravi.

Podsjećam, otkaz u gradskoj upravi Gline sam dobio ujesen 2017. godine, nakon što sam pokrenuo tužbe zbog nezakonitih Odluka gradonačelnika Gline o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Grada Gline uz pomoć kojih sam smijenjen s mjesta pročelnika u Upravnom odjelu za opće poslove, društvene djelatnosti i poslove Gradskog vijeća Gline. Stvarni razlog moje smjene naravno nije bio preustroj, već eliminiranje samo jedne osobe iz rada gradske uprave, i to mene. Sve tri Odluke o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Grada Gline (“Službeni vjesnik” broj 23/17) su nezakonite jer navedeni administrativni preustroj nije zbiljski promijenio djelokrug poslova upravnih tijela Grada Gline, a što sam, nakon što sam pokrenuo tužbe, u sudskim procesima i dokazao. Kostanjević je samo vratio ustroj na staro, s izmijenjenim nazivom upravnog tijela, a sve u cilju eliminacije mene iz gradske uprave budući da sam jedini pročelnik koji nije član vladajuće stranke te niti jedne druge stranke. Postojeći ustroj nije napravljen s ciljem prilagodbe političkim prioritetima te financijskom i kadrovskom kapacitetu te unaprjeđenja poslovnih procedura, već je isključivo izgovor za preslagivanje kadrovskog sustava odnosno samo micanja mene s mjesta pročelnika Upravnog odjela za opće poslove, društvene djelatnosti i poslove Gradskog vijeća.



Upravo Pravomoćnom i izvršnom presudom Upravnog suda u Zagrebu, Poslovni broj UsI-289/18-12 od 22. srpnja 2019. godine usvojen je tužbeni zahtjev i poništeno je rješenje Gradonačelnika Grada Gline, KLASA: UP/II-112-02/17-01/04, URBROJ: 2176/20-01-18-2 od 2. siječnja 2018. godine i rješenje Grada Gline, Upravnog odjela za financije i proračun, KLASA: UP/I-112-02/17-01/15, URBROJ: 2176/20-03-17-8 od 15. studenog 2017. godine o prestanku službe na službeničkom mjestu u Gradu Glini. Prvostupanjsku presudu Upravnog suda u Zagrebu, gore navedeni Poslovni broj, potvrdio je Visoki upravni sud u Zagrebu, Poslovni broj: UsI-4263/19-3 od 23. siječnja 2020. godine.

Unatoč pravomoćnoj i izvršnoj presudi kojom se nalaže gradonačelniku Gline donijeti rješenje o mom povratku na posao u gradskoj upravi, on po tome ne postupa već i dalje provodi svoju samovolju, ne poštujući pravomoćne presude, Zakone i institucije Republike Hrvatske. Ne samo da ismijava sudstvo pa i samog ministra pravosuđa čije naloge ne provodi, čini i nova kaznena djela klevete i davanja lažnog iskaza. Tako sada izjavljuje kako je tek nedavno čuo za presude o mom povratku na posao, nije mu poznato da je i ministar pravosuđa naložio poštivanje presude i moj povratak na posao, negira mobbing službenica u gradskoj upravi Gline iako su javno dale iskaz, a 15 službenika je pobjeglo ili premješteno.

Nažalost, ovime se ova moja pravna borba, koja traje gotovo 1400 dana, nastavlja i neću odustati od borbe za pravdu, ma koliko mučna bila. Ona nije samo sramota sustava u cjelini, ona nažalost i skupo košta sve građane Gline zbog 300 tisuća kuna za odvjetničke usluge te gotovo milijun kuna za neisplaćene plaće prema pravomoćnim presudama.
Je li moguće da je lokalni šerif zaista jači od Zakona, pravosuđa i institucija hrvatske države?” Stoji u pismu Bojana Dadasovića.

Komentari