Kanadski premijer tvrdi da se Kineze diskriminira zbog korona virusa

Flickr

Kanadski premijer Justin Trudeau pozvao je sugrađane da budu jedinstveni u krizi koja je nastupila s pojavom koronavirusa i upozorio da se pripadnike kineske zajednice u Kanadi ne smije diskriminirati.

“U našoj zemlji nema mjesta diskriminaciji koju hrane strah i dezinformacije”, istaknuo je Trudeau na proslavi kineske Nove godine u Scarboroughu, u predgrađu Toronta.

“Znam da je ovaj početak godine bio težak za mnoge među vama” koji su zabrinuti za svoje izvan zemlje, dodao je premijer.

Trudeau je uputio poruku solidarnosti Kanađanima kineskog podrijetla dok pripadnici te zajednice izražavaju zabrinutost zbog sve češćih negativnih i rasističkih komentara na društvenim mrežama nakon izbijanja epidemije.



Prošlog tjedna su zdravstveni čelnici kineske zajednice u Torontu upozorili na ponovnu pojavu rasizma i ksenofobije koji su pratili epidemiju SARS-a (teški akutni respiratorni sindrom) 2003. Bolest je u Kanadi odnijela 44 života.

Amy Go, privremena predsjednica Kinesko-kanadskog nacionalnog vijeća za društvenu pravednost izrazila je u razgovoru za mrežu CBC žaljenje zbog “nepravedne stigmatizacije” Kanađana kineskog podrijetla.

Pohvalila je Trudeauovu izjavu poželjevši da vlada čini više kako bi “otklonila zabrinutost” i “suzbijala rasizam”.

Kanada koja ima veliku kinesku zajednicu zasad je zabilježila četiri slučaja koronavirusa.

Bolest se u prosincu proširila iz kineskog grada Wuhana i zarazila gotovo 12.000 ljudi u kontinentalnoj Kini, gdje je umrlo 259 ljudi, pokazuju službeni podatci objavljeni 1. veljače.

Komentari