Kanader iz Grčke sretno stigao u Hrvatsku, pilot: Ovo je jedan od najvećih požara gdje smo sudjelovali

Foto: HRZ /D.Vujević

Hrvatski protupožarni avion tipa Canadair CL-415 vratio se iz Grčke gdje je sudjelovao u gašenju stravičnih šumskih požara.

“Protupožarni avion Canadair CL-415 iz sastava 855. protupožarne eskadrile 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva vratio se u srijedu 11. kolovoza 2021. u vojarnu u Zemuniku iz Helenske Republike, gdje je sudjelovao u pružanja međunarodne humanitarne pomoći u gašenju velikih šumskih požara od 6. kolovoza 2021.godine”, priopćili su iz MORH-a.

U Grčku su uz kanader poslane dvije posade i zrakoplovno-tehničko osoblje.

Kapetan Canadaira ujedno i vođa tima koji je sudjelovao u gašenju velikih šumskih požara u Helenskoj Republici, prilikom dolaska je rekao:“Ovo je jedno veliko iskustvo kojim uz humanitarnu dimenziju razvijamo svoje sposobnosti pružanjem pomoći i gašenjem požara u drugim zemljama”.

Također, kazao je kako je odmah po dolasku u Elefsis Military Airbase održan prvi sastanak i upoznavanje sa situacijom na požarištima, te su dodijeljene konkretne zadaće.

“Bili smo apsolutno dobro pripremljeni i spremni pomoći narodu Helenske Republike u gašenju i saniranju požarišta. Ovo je jedan od najvećih požara gdje smo sudjelovali i jedno nezaboravno iskustvo. Kolege iz Helenske Republike su nam izlazile maksimalno u susret, dobro smo surađivali. Posebno su se zahvalili Hrvatskoj vojsci i cijelom Hrvatskom narodu u ovim jako teškim trenucima”, naglasio je pilot Canadaira.

Posade kanadera koje su sudjelovale u gašenju požara u Grčkoj bile su angažirane na području predgrađa Atene, North Evia te na području Peloponeza.

Ukupno je ostvareno 134 leta u trajanju od 36 sati i 5 minuta, bačene su 122 vodene bombe, odnosno 732 tone vode te je utrošeno 32.215 litara goriva.

U gašenju požara u Grčkoj sudjelovale su s protupožarnim snagama i Grčka, Španjolska te Francuska, što usložnjava rad zbog velikog broja različitih protupožarnih aviona.

“Naših devet pilota i tehničara besprijekorno su odradili zadaću i sretno se vratili s pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara iz Grčke”, komentirao je ministar obrane Mario Banožić.

“Precizno i predano su izvršili i ovu zadaću. Uložili su nadljudske napore. To je borba u kojoj pokazuju da nema umora i hvala im na tome”, dodao je.

Također naglasio je kako je pružanje humanitarne pomoći u inozemstvu jedna od zadaća Hrvatske vojske, te da je Hrvatska rado pružila pomoć partneru i prijatelju Grčkoj.

“U svakom trenutku Hrvatska vojska je spremna uključiti se u pružanje pomoći svim svojim susjedima, partnerima i prijateljima”, zaključio je ministar obrane.

Komentari