KAMPANJE JOŠ UVIJEK NEMA, NIŠTA SE NE ZNA Odbijete li sudjelovati u popisu stanovništva čeka vas kazna?

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Svakih 10 godina provodi se popis stanovništva. To je jedan od najvećih projekata Državnog zavoda za statistiku (DZS) koji će ove godine biti još zahtjevniji zbog toga jer će se spajati podaci iz različitih izvora, rekao je Marko Krištof, bivši ravnatelj DZS-a za N1.

“Riječ je o ogromnom poslu i velikom metodološkom te komunikacisjkom izazovu. Osim popisivanja građana na terenu, oni će se moći popisati i sami putem sustava e-građani. To je prijelaz do potpunog ukidanja popisa stanovništva. Klasični popis moderne zemlje više ne provode”, rekao je Krištof.

Popis stanovništva počinje za tri tjedna. Krištof ističe kako još uvijek nisu poznate sve informacije o tom projektu, a nije provedena ni kampanja koja bi građanima objasnila čemu popis služi te da je ključna stvar da se popišu osobe u njihovom uobičajenom mjestu prebivališta. Nada se, kaže, da je DSZ spreman pružiti sve odgovore.

Osvrnuo se na pomicanje datuma popisa, s tradicionalnog 31. ožujka, kada je epidemija bila jača nego sada.



“Druga stvar, da je popis tada proveden, previše bi se politiziralo. Podaci bi bili puno kvalitetniji da se popis pomaknuo mjesec dana, kada bi referentni datum bio 30. rujna”, naglasio je bivši ravnatelj DZS-a.

Treba utvrditi stalno stanovništvo

Govoreći o izazovima projekta, rekao je kako je to sigurno utvrditi stalno stanovništvo.

“Kada imate više različith izbvora to je dodatan izazaov. Radi se o popisu osoba, kućanstava i stanova, a ne samo o popisu osoba. Ključna stvar je da li je osoba u referentnom trenutku boravila u mjestu u kojem je popisana”, istaknuo je.

Dodao je kako je potrebno popisati sve stanovništvo.

“Ako se i svi članovi popišu putem e-građana, popisivač će trebati doći na vrata zbog potvrde da su svi članovi kućanstva popisani. Utvrde li se razlike, popisivači će trebati utvrditi gdje su razlike. Odbije li netko sudjelovati u popisu, postoji mogućnost kažnjavanja. no nisam siguran na koji način će se ono provoditi”, rekao je Krištof.

U ovogodišnjem popisu stanovništva očekuje se da će biti manje popisanih osoba.

“Postoji konsenzus među demografima da će nas biti ispod četiri milijuna. Broj stanovnika bit će najveći izazov. Saznat ćemo koliko je osoba popisano, ali točan broj stanovnika trebat ćemo neko vrijeme pričekati. Europska regulativa kaže da službeni rezultati trebaju biti dvije godine nakon popisa. Konačne rezultate mogli bismo dobiti krajem 2022. godine”, naglasio je Krištof.

Popis stanovništva provode posebno educirani popisivači, a potrebo ih je oko 8000.

“Treba ih educirati i o IT tehnologiji jer će svaki popisivač na terenu imati laptpop. Upoznati ih sa svom metodologijom, objasniti im kako građane potaknuti da daju što kvalitetnije odgovore. Komunikacijski izazov je najveći na popisu stanovništva. Naime, svim stanovnicima treba objasniti da se prikupljeni podaci ne mogu koristiti ni u koje druge svrhe, a kampanje još uvijek nema”, zaključio je Krištof za N1.

Komentari