Kalinićev zamjenik: Teglenice na Savi su tempirane bombe

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Nakon što se u petak na brzacima rijeke Save u blizini zagrebačke toplane nasukala jedna teglenica, drugu su jučer hitne službe pronašle odvezanu kako pluta nasred riječnog korita.

Zbog takvih “slučajnosti”, postavlja se pitanje; odvezuje li netko brodove namjerno?

Mjerodavne službe i danas provjeravaju jesu li sve četiri stare teglenice na Savi još na mjestu.

U petak je jedna zapela na savskim brzacima, jučer su pri spašavanju druge vatrogasci imali sreće jer je bila usidrena. No svi su uvjereni da netko namjerno reže čeličnu užad kojom su teglenice privezane, javlja HRT.



I ne samo to, nego je kormilo bilo okrenuto kontra tako da je tjeralo teglenicu prema sredini rijeke i sidro nije zadržalo.

“Netko se igra cijelo vrijeme”, govori Mladen Jurin, zamjenik pročelnika Ureda za upravljanje u hitnim situacijama grada Zagreba.

“Kad bilo kakav teret krene od 300 do 350 tona dužine 80 metara to je ozbiljna stvar, on se kreće nekontrolirano”, naglašava Dražen Pavlić, voditelj smjene i voditelj ronilačke službe JVP-a Zagreb.

Teglenice kod mosta Mladosti stoje vezane punih 17 godina. S njima su vlasnici imali velike planove, a sad im je stiglo rješenje inspektora da ih moraju ukloniti.

“To su tempirane bombe koje ovdje stoje i za koje bi hitno trebalo rješenje da se one odavde maknu”, govori Jurin.

Čeka se povoljan vodostaj, a do tada su nadležne službe prisiljene svakodnevno izlaziti na teren sve dok postoji opasnost.

“Situacija da imamo 2 takva broda u manje od nekoliko dana pokazuje ili da se radi o nemaru ili da se radi o namjeri i da se namjerno te brodove odvezalo”, rekao je Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik.

Tko ih je odvezao i s kojom namjerom otkrit će policija, no problem je što je poznat samo vlasnik jedne teglenice, do drugih se ne može.

“Mi do tih ljudi jednostavno ne možemo doći, otišla su par puta rješenja, vraćaju nam se povratnice, nije preuzeta pošta. Morat ćemo vjerojatno preko PUZ-a nekako doći do tih ljudi”, govori Željko Kozić, lučki kapetan Lučke kapetanije Sisak.

Dok teglenice čekaju posljednje putovanje i odlazak u staro željezo, svima je u interesu da za sada i dalje budu privezane.

Komentari