Kalinić: Premijer će žrtvovati i ovo malo vjerodostojnosti što ima ne bi li ostao na vlasti

N1

Pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, Pavle Kalinić, gostovao je u Novom danu i komentirao mjere koje će biti uvedene u Gradu Zagrebu.

Upitan treba li se u Gradu Zagrebu uvesti obvezno nošenje maski u gradskom prijevozu, Kalinić je rekao da je to trebalo uvesti i ranije.

 “Grad Zagreb je to prepustio Nacionalnom stožeru, koji se pogubio između struke i dnevnopolitičkih potreba, a to najbolje pokazuje raspisivanje izbora, gdje se Zagreb u sredini, potres s jedne strane i koronavirus s druge”, rekao je Kalinić.

Dodao je da kod propisane obvezne maske treba voditi i računa o troškovima, koji bi na mjesečnoj bazi za četveročlanu obitelj bili dosta visoki.



“Država to treba pokriti, ali država pokriva to da je sazvala sve urednike medija i ponudila im određene benefite da budu što mekši i što kooperativniji prema njima”, rekao je Kalinić, dodavši da su maske koje su stigle kao donacija iz Kine bile daleko nekvalitetnije od onih koje su bile u zalihama prije početka pandemije.

Pročelnik gradskog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama poručio je da je Grad Zagreb bio prvi koji je predložio uvođenje mjera, ali da su “iz Vlade od toga pravili sprdnju”, da bi ih i sami nakon nekoliko dana propisali.

Komentirajući teniski turnir u Zadru, na kojemu je zaraženo nekoliko tenisača, među kojima prvi reket svijeta, Novak Đoković, koji je bio u kontaktu s premijerom Andrejem Plenkovićem, Kalinić je rekao da je to bio hvale vrijedan pokušaj Gorana Ivaniševića i Đokovića da pokrenu hrvatski turizam, ali da je to bila pogrešna odluka.

“Baš kao što je bila pogrešna i odluka Vlade da se popuste mjere”, rekao je Kalinić.

Struka treba procijeniti što će se raditi

Upitan hoće li se u Zagrebu održavati veliki javni skupovi i događaji, Kalinić je rekao da se on nada da neće.

“Na prvom mjestu je struka, koja treba procijeniti što će se raditi. Vjerujem nakon ovoga u Zadru da nitko neće trčati prema tome i da će se povećati opet rad od doma, a zalažem se i za obvezno nošenje maski u javnom prijevozu i dezinficiranje ruku, kao i izbjegavanje fizičkog kontakta”, rekao je Kalinić.

Oštro je kritizirao odluku o raspisivanju izbora. “Vladajuća garnitura zna da bi izgubili izbore da ih nisu sad raspisali. Oni su za izborni rezultat žrtvovali zdravlje građana i nadam se će im to građani znati honorirati”, rekao je Kalinić.

“Premijer će žrtvovati i ovo malo vjerodostojnosti što ima ne bi li ostao na vlasti”, dodao je.

Poručio je i da bi se morao drastično povećati broj testiranja na koronavirus, kako bi se znalo kakva je točno epidemiološka situacija, jer “ovo daje lažnu sliku o broju testiranih u Republici Hrvatskoj”, piše N1.

Komentari