Kalinić: Pakiram stvari, ne želim surađivati s novom vlasti već idem svojim putem. Svaka nova vlast misli da s njom počinje povijest

Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

U rekonstrukciji zagrebačke gradske uprave ukinut je Ured za upravljanje u hitnim situacijama koji je vodio blizak suradnik pokojnog gradonačelnika Milana Bandića, Pavle Kalinić. On pakira stvari te s novom vlasti ne želi surađivati već ide svojim putem, rekao je u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2.

“Svaka nova vlast misli da s njom počinje povijest. Bio ja tamo ili ne bio, taj je ured potreban, ali ne samo u Gradu Zagrebu, nego i u Splitu, Osijeku, Rijeci. Mislim da je to trebala biti okosnica za Republiku Hrvatsku kako su mogli ukinuti vojni rok, ne vidi razloga da ne ukinu taj ured”, istaknuo je Kalinić.

Osvrnuo se na potres u Zagrebu te rekao kako se “tada vidjelo što taj ured može”. Dodao je kako taj ured ima veliki proračun. Zadnji je bio 139 milijuna, ali od toga 98 milijuna ide za vatrogasnu postrojbu Grada Zagreba, 14 milijuna za vatrogasnu zajednicu Grada Zagreba…

“O meni nitko nikad nije odlučivao, ja ću odlučivati sam ubuduće, bez obzira tko bio na vlasti. Odluka je uvijek moj”, rekao je Kalinić.


Govorio je i o tome da ima “nekoliko opcija na stolu te da će izabrati najzanimljiviju”. Dodao je kako ima 60 godina te da ima uvjete da se skroz povuče. Istaknuo je kako se cijeli život bavio pisanjem, te da ima određena znanja koja namjerava iskoristiti.

Kalinić se u emisiji osvrnuo i na događaj kad je uz pomoć vatrogasaca spasio susjeda iz požara.

“Jedva sam izašao van, trebalo mi je vremena da se oporavim od toga”, naglasio je.

‘Bandić je šest puta dobio izbore, to nešto znači’, ističe Kalinić

Osvrnuo se i na svoj odnos s Bandićem. Na upit misli li da, nakon svega što se o njemu u posljednje vrijeme pojavilo u javnosti vezano za korupcijske afere, Bandić i dalje zaslužuje spomenik u Zagrebu, Kalinić je istaknuo da je on šest puta dobio izbore. “Bez obzira na ono što je iscurilo i čak ako se pokaže da je sve točno, a nikad se ne pokaže da je sve do kraja točno”, rekao je.

“Mislim da je neetički i nemoralno raspravljati o nekome tko ne može odgovoriti”, poručio je Kalinić.

Dodao je kako je Bandić pomagao ljudima i to je činjenica.

“Pomagao je sirotinji. Imao je osjećaj za sirotinju. Međutim, mislim da je poslije prijelomni trenutak u njegovom životu bio kad je izašao iz zatvora drugi put i to je bio početak njegovog kraja i mislim da se tu izgubio”, istaknuo je.

Poručio je i da se svojih frendova nikad nije odricao.

Kalinić je u emisiji govorio i o pokretanju časopisa Fokus 1989. godine, koji je u međuvremenu propao, rekavši da ih je jedino pokojni Slavko Goldstein financijski podržao, s ogromnim sredstvima, dao im je novac za jedan broj. Bilo je i privatnika koji su im davali novac, ali pod uvjetom da to ostane tajna, dodao je.

Kalinić je rekao da nije u stranci Bandić Milan 365 te da nije bio zainteresiran ni za jednu stranku, iako je sudjelovao u osnivanju raznih stranaka. Dodao je da je BM365 bila jedna od frakcija SDP-a nakon razlaza između Zorana Milanovića i Milana Bandića, ali da to nikad nije postala stranka koja je mogla napraviti nešto ozbiljnije.

“To je više manje funkcioniralo na ime, a ne na stranku”, rekao je Kalinić.

Prisjetio se i svoje bake te njezine rečenice u kojoj ga je savjetovala da se ne bavi politikom.

“Svi ljudi imaju svoj put. Baka je, naravno, bila u pravu, ali isto su mi tako rekli kad sam u rat otišao”, rekao je Kalinić.

Prisjetio se i toga da ga je isti čovjek hapsio u Jugoslaviji i uhićivao u Republici Hrvatskoj.

“Prvo hapšenje mi je bilo ‘Kosovo Republjik’. To je bilo hapšenje i to su bile ozbiljne batine”, naglasio je Kalinić, zaključivši kako ga je tukla i policija u Zagrebu.

Komentari