Kakvo čudo tehnologije: Zanimljive činjenice o Mati Rimcu i njegovoj Neveri

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Mate Rimac najpoznatiji je hrvatski poduzetnik koji je u 10 godina svog rada napravio, nama običnim ljudima, nezamislive stvari.

Uspon tvrtke

Rimac je tvrtku Rimac Automobili osnovao još 2009. godine, a na samim svojim početcima vozio je automobil BMW E30. Njega je vozio po raznim utrkama, a svoju genijalnost je dokazao pretvorivši ga u električni.

Tvrtka se s vremenom razvila u inženjersku i proizvodnu tvrtku koja uz vlastite automobile, razvija i proizvodi razne automobile i prototipe za druge tvrtke, prvenstveno automobilske.

Priznanje za uspjeh tvrtke i rada Mate Rimca pristižu iz svih dijelova svijeta, pa ga tako primjerice američki Bloomberg uvrštava na listu “Najbolje od 2012.”.



Godine 2013. Mate Rimac osniva novu tvrtku – Greyp Bikes, s namjenom proizvodnje visokotehnoloških dvokotača.

U međuvremenu, na svom putu do slave i preuzimanja Bugattija susretao se s brojnim strateškim i dioničkim partnerima poput Porschea, Hyundai-Kie, Aston Martina, Koenigsegga i sličnih globalnih automobilskih divova.

Nevera

Rimac je nedavno predstavio najnovije čudo tehnologije-svoju Neveru. Nevera je električni superautomobil koji ima 1914 konjskih snaga, a do 100 km/h dođe za manje od 2 sekunde. Ima baterijski kapacitet od čak 120 kWh. Četvrtinu milje prelazi za nestvarnih 8,6 sekundi, a maksimalna brzina mu je 412 km/h.

Campus u Svetoj Nedelji

Osim ovih nestvarnih brojki Nevere, nestvarno zvuče i brojke Rimčevog campusa koji se gradi u Svetoj Nedelji.
Očekuje se da će biti dovršena do 2023. godine. Izgled i dojam koji ostavlja novi kompleks rezultat su dugotrajnog promišljanja. Mate Rimac želio je da novo sjedište njegove tvrtke utjelovljuje ne samo karakter brenda, već i karakter zaposlenika.

Prostori su dizajnirani kako bi bili prijateljski, otvoreni i topli, s dodanim elementima zabave. Istodobno, sukladno statusu tvrtke kao tehnološkog predvodnika, bit će moderni, osvijetljeni i nadahnuti prirodnim okruženjem.

Za razliku od većine lokacije u automobilskoj industriji, u kojoj su postavljene visoke ograde i razina tajnosti, Rimac Kampus bit će otvoren za javnost, a interakcija između posjetitelja, gostiju, znatiželjnika i zaposlenika bit će poželjna i dobrodošla.

Dugoročno gledano, nova će lokacija primiti preko 2500 zaposlenika, što premašuje sadašnji broj zaposlenih za više od 100 posto. Stoga je lokacija podijeljena na dva područja. Prva je zgrada sjedišta kompanije, u kojoj će se nalaziti glavne funkcije, upravljanje te istraživanje i razvoj, kao i uredi Greypa, tvrtke za proizvodnju električnih bicikala, koju je također osnovao Mate Rimac.

Veličina i ambicije novog kampusa su ogromne, što ga čini jednom od najvećih građevina ove vrste u Europi, ne samo u automobilskoj industriji. Predviđena financijska ulaganja u projekt premašuju 200 milijuna eura.

Početak izgradnje na novoj lokaciji očekuje se do kraja godine, a završetak je planiran 2023. godine, poručuju iz Rimac Automobila.

Komentari