KAKO ŽIVE NAŠI MEDICINSKI DJELATNICI? Ne idu doma, ne viđaju djecu, ne viđaju partnere, oduzimaju im se dani od godišnjeg

Ilustracija Niksa Stipanicev / CROPIX

Ne idu doma, ne viđaju djecu, ne viđaju partnere, roditelje… Nakon 24 satne smjene u plastično-papirnatom odjelu ulaze u tuš-kadu punu ruzine i gljivica, obitelj im pred vratima ostavlja posteljinu i hranu. Medicinski djelatnici iz Opće bolnice Šibenik opisali su kako žive u doba korone.

Požalili su se na smještaj svojih kolega, koji nakon rada s oboljelim pacijentima od koronavirusa moraju dva tjedna u samoizolaciju. U strahu da ne zaraze članove svojih obitelji – smješteni su u prostorije Studentskog doma.

“Na traženje djelatnika bolnice, alternativni smještaj radi prevencije zaraze svojih obitelji i ukućana je dom, u kojem inače žive studenti, mobiliziran za tu namjenu”, rekao je Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije.

U stvari bilo bi lijepo da ne govorimo o prostorima koji su u “rasulu”. Redom to izgleda ovako: zahodske školjke cure, tuš kabine pune su ruzine i gljivica, kreveti su rasklimani, sobe nemaju televizor…



Hrana koju naši medicinski djelatnici kako u izolaciji tako i na radnom mjestu je “na razini jako loše menze”, kako kažu. Uz sve to kada rade na Odjelu nemaju ni pravo na flaširanu vodu. Ne zato jer su razmaženi i piju samo “iz boce”, već zato što je javna tajna kako se u bolnici miješaju topla i hladna voda, što zbog starih instalacija, što zbog problema koje imaju s toplanom, pa je voda koja izlazi iz slavine jednostavno – katastrofa. A stalna hidratacija, reći će vam svaki stručnjak, jako je bitna.

Volimo mi medicinare nazivati našim junacima i pjevati im i pljeskati s balkona, ali i oni kada skinu plašt superheroja moraju kupiti – kruh.

“Ljudi koji rade u COVID jedinici po sistemu 12 sati dan, 12 sati noć, pa 48 sati u izolaciji u Studentskom domu dobili su manje plaće jer nemaju dovoljnu satnicu”, kažu liječnici.

“Računica je jednostavna: 15 dana radiš, 15 dana si u samoizolaciji, to ti je 144 ili 156 radnih sati, nemaš dežurstva, nemaš pripravnosti, svega onoga što ti dođe kao dodatak na plaću. A 15 dana samoizolacije skinili su nam od broja dana godišnjeg odmora”, nabrajaju dalje superjunaci, kojima smo i ovako pokazali, koliko držimo do njih, piše Slobodna Dalmacija.

Sanja Jakelić: Neka mi se jave svi koji se osjećaju oštećenima

“Prije preuzimanja Dom je temeljito očišćen, osigurana je posteljina, a Bolnica je imenovala i osobu za koordinaciju i kontrolu boravka, te je donesen i kućni red za djelatnike tijekom boravka”, rekla + je ravnateljica OB Šibensko-kninske županije Sanja Jakelić.

Čista posteljina dostavlja se jednom tjedno, a nakon isteka 14-dnevnog ciklusa prostori se dezinficiraju.

“Studentski dom odabran je za boravak djelatnika zbog više razloga: blizina bolnice, velik broj soba, jednostavan pristup za parkiranje i dostavu hrane i posteljine, te zbog jednostavne i sigurne mogućnosti pranja i dezinfekcije. Prehrana je osigurana iz bolničke kuhinje, i to dva obroka dnevno, ručak i večera”, dodala je ravnateljica.

“Teško mi je komentirati navode da je, citiram, “hrana iz menze”, kad znam da se hrana svakodnevno svježe priprema i kuha u našoj bolničkoj kuhinji, i da su ti isti djelatnici i prije ove epidemije godinama jeli tu istu hranu tijekom svojih dežurstava, a dosad nismo imali primjedbe ni prigovore na kvalitetu hrane iz te kuhinje ni od bolesnika ni od djelatnika bolnice”, rekla je dr. Jakelić i ustvrdila:

“Iz vašeg pitanja proizlazi da je liječnicima na COVID odjelu umanjena plaća, što nije istina. Svi su liječnici, uključujući i one na COVID odjelu, dobili plaću u skladu sa svim propisima i naputcima, te nikome nije ni jedan sat ostao neplaćen. Ako bilo koji radnik smatra da mu je na bilo koji način neko pravo narušeno, ja ga molim da pošalje prigovor na Ravnateljstvo, jer nismo imali ni jedan prigovor a da nije bio riješen”, zaključila je ravnateljica Sanja Jakelić.

Komentari