Kako se osipala Plenkovićeva Vlada?

Goran Mehkek / CROPIX

“Molim tajnicu Vlade da pripremi odluku o razrješenju tri Mostova ministra”, rekao je premijer Andrej Plenković smjenivši tako Vlahu Orepića, Slavena Dobrovića i Antu Šrplju koji nisu podržali ministra Zdravka Marića o čijem se opozivu trebalo glasati u Saboru, piše N1.

Iako se tada to teško moglo predvidjeti, ispostavilo se kako je to tek početak osipanja Plenkovićevih ministara od kojih bi posljednji u nizu mogao biti ministar zdravstva Milan Kujundžić koji je, nakon opetovanog nastojanja da javnosti objasni koliko točno nekretnina posjeduje, te koliko uistinu vrijede, danas ponudio svoj mandat na raspolaganje.

Pa, iako Kujundžićeva priča u ovom trenutku još nije završena, ona mnogih ministara iz redova HDZ-a jest. Novi potres u Vladi dogodio se već u lipnju 2017. godine kada je ostavku s pozicije ministra vanjskih i unutarnjih poslova podnio Davor Ivo Stier koji je na tiskovnoj konferenciji istaknuo važnost očuvanja demokršćanske opcije koju će, objasnio je, najbolje čuvati kao saborski zastupnik i politički tajnik HDZ-a.

Bivši ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić iz Vlade je otišao nakon brojnih pritisaka i optužbi da je plagirao svoje znanstvene radove, a potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić ostavku je dala radi stava da je zbog lexa Agrokor te konzultanata koji su bili uključeni u njegovu izradu postala uteg Plenkovićevoj Vladi.



U srpnju prošle godine s pozicije ministra uprave otišao je Lovro Kuščević i to nakon što je nanizao priličan broj afera: 11 godina nije upisao vilu od 350 kvadrata na parceli 3898. k.o. Nerežišća te se ona u katastru i dalje vodila kao pašnjak, izmjenama i dopunama Prostornog plana na poljoprivrednoj čestici, na kojoj je dobio dozvolu za izgradnju štale od 77 kvadrata, izgradio je kuću, a među ostalim, spominjala se i kupovina poljoprivrednog zemljišta koje je općina prenamjenila u građevinsko.

Goran Marić je s mjesta ministra državne imovine otišao zbog niza medijskih napisa o sumnjivim poslovima s nekretninama, a u sklopu velike rekonstrukcije kabinet su napustili i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, koja je postala glavna tajnica Vijeća Europe, kao i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i Nada Murganić, ministrica demografije, obitelj, mladih i socijalne politike.

Ministar Kujundžić za sad ne dijeli njihovu sudbinu, njegov je mandat u Plenkovićevim rukama, a kako N1 doznaje iz Vlade, premijer će tu odluku donijeti već u utorak.

Komentari