Kako je Stipe Orešković dobio novac od četiri domaća i jednog europskog fonda za razvoj pozivnih centara?

Darko Tomas / CROPIX

Stjepanu Oreškoviću novac su za razvoj biznisa u roku od pola godine dala četiri domaća mirovinska fonda, jedan državni i jednan srednjoeuropski. Domaći i državni u gotovini, a srednjoeuropski kroz zamjenu udjela u kompanijama.

Tako je između ostalog Orešković, domaćoj javnost najpoznatiji kroz dugogodišnje vođenje medijskog poduzeća Europapress Holdinga (danas Hanza Media) sa svojom M+ Grupom dospio do prihoda od oko pola milijarde kuna. Sa suprugom Manicom Prirc Orešković većinski je vlasnik biznisa u kojem se bave pretežno upravljanjem pozivnim centrima (call centri), te u manjoj mjeri kadroviranjem (head hunting) i programiranjem. Iza modernih naziva njihovih djelatnosti, poput BPO-a ili CMC-a, stoji zapravo uslužna djelatnost za druge kompanije. Primjerice, veliki telekom operater se ne želi sam baviti komunikacijom sa svojim klijentima pa posao prodaje, primanja reklamacija ili rješavanja problema klijentima povjere nekoj drugoj tvrtki koja će to obaviti – jeftinije. S klijentima se može komunicirati razgovorom putem poziva, ali sve više porukama i e-mailom kao modernijim pristupom “podršci kupcima”. To je u osnovi i većinom ono što radi Oreškovićeva kompanija.

Cijelu ulagačku operaciju s pozicije predsjednika Nadzornog odbora M- Grupe nadgleda Zvonimir Mršić, u čiju se biografiju ubrajaju zvučne funkcije – gradonačelnik Koprivnice (SDP), predsjednik Uprave Podravke, savjetnik krizne Uprave Agrokora tijekom sklapanja nagodbe vjerovnika.

M+ Grupa prošlog je tjedna postala praktično dvostruko veća kompanija nego je to bila i to spajanjem posla pozivnih centara sa turskom kompanijom CMC Iletişim ve Çağri Merkezi Hizmetleri A.Ş. sa sjedištem u Istanbulu. Spajanje se provodi tako što će M+Grupa preuzeti tursku tvrtku od kompanije Dragon Bidco kojom upravlja MiD Europa Partners, a potom će taj fond u zamjenu dobiti 30 posto biznisa M+ Grupe. MiD Europa Partners je fond koji upravlja imovinom vrijednom pet milijardi eura, često se bez službenih potvrda spekulira kako se u tom kapitalu nalazi i dosta novca poznatih balkanskih milijunaša, na hrvatskom su tržištu od Mate Škoje već preuzeli većinsko vlasništvo nad pekarama Mlinar, ali su i vrlo oštro demantirali bilokakvu povezanost s Kappa Starom Nebojše Šaranovića u njegovoj bitki za Kraš koju je izgubio od Pivaca.



Turski CMC preklani je imao 38,4 milijuna eura prihoda

“Akvizicijom društva CMC Iletişim ve Çağri Merkezi Hizmetleri A.Ş. M+ Grupa stječe nove zaposlenike, tržišta i klijente. Nova kompanija sada ima 15  centara u pet zemalja šire regije u kojima radi više od 7000 zaposlenika, pružajući usluge za 220 klijenata u 58 država svijeta”, kaže za Direktno član uprave i glavni financijski direktor Meritus ulaganja Darko Horvat.

Horvat kaže i da će jedan predstavnik MiD Europe ući u upravu tvrtke Meritus upravljanje d.o.o.

Naoko je struktura Oreškovićeva biznisa kOmpleksna zbog pojavljivanja različitih naziva kompanija. Zapravo je prilično jednostavna. “M+Grupa” je brend. Ime koje dobro zvuči. Službeni naziv kompanije koja je izlistana na Zagrebačkoj burzi je Meritus ulaganja d.d. i u tu su tvrtku koja je lani u kolovozu izlistala dionice na Zagrebačkoj burzi novac uložila sva četiri domaća mirovinska fonda te državni fond za finaciranje i razgradnju Nuklearne elektrane Krško koji drži 6,2 posto dionica.

Fondovi su Oreškovićevoj kompaniji lani u kolovozu zajedno dali 93 milijuna kuna, nakon što im je zakonskim izmjenama omogućeno da malo slobodnije ulažu manje iznose novca u rizičnije projekte.

MiD Europa Partners neće preuzeti 30 posto te kompanije već kompanije Meritus upravljanje u vlasništvu Meritus ulaganja. Ipak, MiD Europa uzima 30 posto kompletnog Oreškovićeva biznisa budući da Meritus ulaganja trenutačno nemaju ništa drugo osim Meritus upravljanja tvrtke koja nosi i sav prihod upravljačkog biznisa.

Horvat ističe, jednako kao što je istaknuto i u prospektu prilikom uvrštenja dionica na burzu da ne može prezentirati stope po kojima bi M+ Grupa ubuduće mogla rasti, no očekuje da će sektor “eksternalizacije poslovnih procesa” u njihovom segmentu rasti između šest i sedam posto godišnje.

M+Grupa, osnovana prije prije više od deset godina u posljednje tri godine raste ‘poduplavajući se’ i pred njom je sada izazov pronalaženja načina za organski rast, a moguće su, prema neslužbenim najavama i akvizicije u segmentima biznisa koji se odnosi na kadroviranje i programiranje. MiD Europa je pak fond poznat po tome da kompanije kupuje, konsolidira i preprodaje pa je unatoč tome što toliko detaljno nitko za sada ne želi procjenjivati moguće da je srednjoročna namjera prodaja biznisa pozivnih centara nakon konsolidacije kako bi se namaknuo kapital za neko drugo ulaganje.

Šef financija Horvat ističe kako će MiD Europa M+ Grupi pomagati svojim znanjem i stručnošću. U operaciji spajanja kompanija u Oreškovićevu tvrtku nije ušao svježi novac od MiD Europe pa će zaradu svi ostvariti tek na mogućoj budućoj prodaji. Stjepan Orešković i Zvonimir Mršić zapravo se kad je riječ o M+Grupi bave izgradnjom kompanije za rizična ulaganja, piše Direktno.hr.

Komentari