Kako je šef HSS-a iskoristio pandemiju koronavirusa kako bi utjecao na izborne procese u stranci

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Nakon što smo objavili članak o nedemokratskim metodama i pritiscima kojima se šef HSS-a Krešo Beljak služi kako bi se održao na čelnoj poziciji stranke, priča dobiva nastavak.

Iz pouzdanih izvora bliskih vrhu stranke doznajemo kako je jučer po žurnom postupku održano Predsjedništvo HSS-a kako bi se napravila dopuna Statuta, donijela odluka o sazivanju Glavne izborne skupštine HSS-a i donio pravilnik o kandidacijskom postupku i izbornim radnjama.

Takav prijedlog jučer je u večernjim satima prihvaćen te bi se izbori za novog predsjednika HSS-a trebali održati 30. srpnja, a na njima može sudjelovati maksimalno 1782 delegata.

Ono što je zanimljivo da je razlog za promjenu statuta, čelnik HSS-a naveo pandemiju koronavirusa, što naravno je samo paravan kako bi se na elegantan način promijenila pravila oko samog glasovanja.



 

Prema nekim informacijama nova izborna skupština trebala bi se održati telefonskim ili elektronskim putem, a ne tajnim glasovanjem, kako je inače bila praksa proteklih godina.

To će naravno direktno utjecati na sam proces glasovanja, a time i legitimitet.

Kako se zbog pandemije izborni proces više neće odvijati u tajnosti, neki članovi stranke smatraju da će Beljak ovo razdoblje iskoristiti kako bi izvršio dodatni pritisak na pojedine članove Glavne skupštine i članova Predsjedništva, kako bi dobio njihovu podršku, a svojim protivnicima smanjio utjecaj. Kao što znamo ovo nije prvi puta da se Beljak koristio protustatutarnim metodama kako bi utjecao na izborne stranačke procese.

Što se tiče mogućih protukandidata trenutno se u medijima špekulira o Božidaru Pankretiću, bivšem ministru poljoprivrede, ali i regionalnog razvoja u vladama Ive Sanadera i Jadranke Kosor koji već dugo vremena nije politički aktivan i Marijani Petir koja je saborski mandat osvojila na listi HDZ-a i trenutačno nije članica HSS-a, tako da je ona manje izgledna za tu poziciju u ovom trenutku.

Neki utjecajni HSS- ovci koji su se u ovom trenutku distancirali od Beljaka tvrde kako je najbolji izbor mladi poduzetnik Mateo Ivanac, koji je već preko 15 godina u stranci te ima viziju kako iz korijena promijeniti ovu nekoć cijenjenu stranku, piše prigorski.hr.

 

Komentari