Kako je premijer zaposlio Hermana? Nova odluka Vlade kosi se sa Statutom HDZ-a

Mislav Herman/Patrik Macek/PIXSELL

Na zatvorenome dijelu današnje, 44. sjednice Vlade između ostalog, radi isteka mandata, razriješeni su predsjednik i članovi Upravnog vijeća Kliničke bolnice Merkur dr.sc. Boris Brkljačić, dr.sc. Ivan Milas te dr.sc.

Krešimir Luetić, a novim je predsjednikom Upravnog vijeća imenovan predsjednik zagrebačkog HDZ-a i nesuđeni kandidat za gradonačelnika, Mislav Herman, a članovima dr.sc. Boris Brkljačić te dr.sc. Goran Roić.

Zanimljivo je naime kako je Herman, kako stoji na službenoj stranici tog tijela, ulogu predsjednika Upravnog Vijeća obavlja i u Hrvatskom zavoda za hitnu medicinu.

Inače, Statut HDZ-a u članku 77. kojim su određene “nespojivosti i ograničenja funkcija”, u stavku 5. govori kako “članovi HDZ-a mogu biti članovima najviše jednog nadzornog odbora trgovačkih društava, upravnih vijeća ustanova, odnosno nadzornih odbora izvanproračunskih fondova koji su u vlasništvu ili suvlasništvu države, odnosno jedinica lokalne ili područne (regionalne) samouprave (imaju poslovne udjele ili dionice), odnosno čiji su osnivači ili suosnivači državna tijela ili tijela jedinica lokalne ili područne (regionalne) samouprave”.



S današnjom odlukom Vlade, jasno je da Herman zaista i jest član dva Upravna vijeća, no u Statutu isto tako stoji sljedeće. Stavak 6. naime navodi: “Iznimno, ako za to postoje opravdani razlozi, članovi HDZ-a mogu biti članovima najviše dva nadzorna odbora ili upravna vijeća iz stavka 5. ovog članka, uz pisano odobrenje predsjednika ili glavnog tajnika HDZ-a”, dok stavak 7. ističe: “Dužnosnici u državnoj i lokalnoj vlasti koji su članovi HDZ-a ne mogu biti članovima nadzornih odbora ili upravnih vijeća iz stavka 5. ovog članka, osim ako zakonom nije određeno da su dužnosnici članovi tih tijela po položaju”.

Pretpostavka je, a potvrdit ćemo kada nam iz stranke odgovore na službeni upit, da je premijer Andrej Plenković, zaista i potpisao odobrenje te tako Hermana, nakon odabira drugog kandidata za gradonačelnika Zagreba, smjestio na čelo predsjednika Upravnog vijeća Kliničkog bolničkog centra Merkur.

S druge strane, jedna od mogućnosti je i da su podaci na službenoj stranici Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu zastarjeli ili krivi, no i za to smo zatražili očitovanje te ćemo ga objaviti po dolasku, prenosi Dnevno.hr 

Komentari