Kako je Milanović zahladio odnos s SDP-om BiH te uvidio probleme Hrvata u Bosni i Hercegovini

Marko Todorov / CROPIX

O odnosu Zorana Milanovića prema Bosni i Hercegovini pisali su iz portala Dnevnik.ba.

Milanović je nekada podržavao sarajevski SDP BiH i govorio na njihovim stranačkim skupovima.

Kada je postao premijer Republike Hrvatske u BiH je dolazio u nekoliko navrata, a u kampanji za predsjedničke izbore mnogo se puta jasno i nedvosmisleno izjasnio oko ključnih pitanja vezanih za položaj i prava Hrvata u BiH.

Kampanju nije vodio među Hrvatima u BiH, iako im se, gotovo redovito kao i Kolinda Grabar–Kitarović tijekom kampanje, obraćao.



“U BiH neću ići jer nije uparivo s mojim načinom i svime što sam govorio do sada. Mislim da oni u Bosni znaju tko bi im prvi skočio u pomoć kad nešto treba, ali ova prljava svakodnevna politika i ono što HDZ tamo radi već 30 godina je nešto u čemu ne mogu sudjelovati”, kazao je ljetos.

Komšić nije legalan ni legitiman predstavnik Hrvata u BiH

Milanović je svaki puta vrlo oštro i nedvosmisleno isticao kako je Komšić izabran bošnjačkim glasovima, te da nije ni legalan, a ni legitiman predstavnik Hrvata u BiH.

“Razgovarao bih sa svima, ali podržavam izmjenu izbornog zakona tako da Hrvati mogu birati svog predstavnika. Prije 10 godina imao sam iluziju da nije bitno tko bira članove Predsjedništva, ali ako su članovi zadani po etničkoj pripadnosti, onda je jedini zaključak da člana koji se deklarira kao Srbin biraju oni koji se deklariraju Srbi”, kazao je Milanović na N1 televiziji.

“Ja nisam HDZ-ovac iz Mostara, ali imam senzibilitet prema tim ljudima i za divljačke napade prema njima. Od Komšića sam očekivao ono što se u crnogorskoj etimologiji zove ‘čojstvo’. Jači sam, veći sam – pokaži da ti je stalo, zaštiti slabije. Razočarao me”, kazao je Milanović.

‘Tuđman nije vodio zločinačku politiku’

Milanović je, također, vrlo jasan i kad je riječ o presudama Haškog tribunala, osobito onoj hercegbosanskoj šestorci, a o kojoj se  je i prije nego je 2017. donesena izjasnio tvrdeći kako nije postojao udruženi zločinački pothvat na čelu s Franjom Tuđmanom.

Tuđmanova politika, prema Milanoviću, imala je grešaka, ali nije bila zločinačka.

“Ja sam o toj presudi govorio kad se ona tek počela čitati, prije nego što je Slobodan Praljak bio popio otrov”, kazao je Milanović.

Udruženi zločinački pothvat je za Milanovića izmišljotina.

“Zar nije dovoljna činjenica i priznanje da su Bošnjaci najveće žrtve tog rata u svakom pogledu. Ne vidim da je za to krivac bila Republika Hrvatska, uz neke pogreške koje je radila, ali nikakav udruženi zločinački pothvat – to je izmišljotina”, rekao je tada Milanović.

Bošnjaci nastupaju iz pozicije sile

“Pokušavao sam imati razumijevanje i za bošnjačku stranu u tom kompleksnom odnosu. Na početku svog mandata predsjednika SDP-a imao sam i razmjerno bliske odnose sa SDP-om BiH, ali su s vremenom oni malo zahladnjeli. Došao sam, nažalost, do zaključka da nisu bili baš najpošteniji u tom odnosu”, govorio je Milanović.

Daytonski aranžman za Milanovića je nepravedan, a ključem smatra dobre odnose hrvatskog i bošnjačkog vodstva, za koje je te, 2017. godine, ustvrdio da ih trenutačno nema.

“S obzirom na to da Bošnjaka ima u BiH više nego Hrvata, oni ili mogu nastaviti razgovarati s pozicije sile, ili mogu sjesti i u dobroj vjeri razgovarati s onima koji bi im trebali biti partneri i prijatelji”, izjavio je Milanović.

O bošnjačkoj politici, prvenstveno SDP-u BiH, kazao je su “ti ljudi na mjesta u precizno osmišljenoj političkoj arhitekturi BiH dolazili glasovima skoro isključivo Bošnjaka, što u startu nije bilo košer, ali sam smatrao da bi to moglo biti iskorišteno za neki novi početak. Prevario sam se”.

Milanović je žestoke reakcije među bošnjačkom političkom elitom izazvao i u ljeto 2016. godine kada je u javnost dospio audio-snimak njegovog tajnog sastanka s predstavnicima braniteljskih udruga u Zagrebu. Milanović je na tom sastanku kazao kako Hrvatska Hrvate u BiH neće ostaviti same s Bošnjacima ako se Republika Srpska odcijepi, a BiH nazvao državom bez reda i poretka, piše Dnevnik.ba.

Komentari