Kako je Josipa Rimac sređivala ispite za političare i poznatog zlatara. Evo tko je sve među osumnjičenima

Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Kako je Josipa Rimac, preko tajnice ministra, sređivala ispite za političare i poznatog zlatara. Među osumnjičenima je i pomoćnik ministra financija te ravnatelj carinske uprave Hrvoje Čović.

Pomoćnik ministra financija i ravnatelj Carinske uprave RH Hrvoje Čović osumnjičen je u korupcijskoj aferi bivše državne tajnice u Ministarstvu uprave Josipe Rimac, doznaje Telegram.

Još jedan je to visokopozicionirani dužnosnik u Vladi, nakon Domagoja Validžića, pomoćnika ministra gospodarstva i održivog razvoja, koji se našao pod istragom zbog sumnjivih kontakata s Josipom Rimac. Validžić je već u četvrtak na zatvorenom dijelu sjednice Vlade razriješen dužnosti.

Tko je sve kontaktirao Josipu Rimac?

Za njega USKOK sumnja da je pomagao Josipi Rimac oko podogovanja tvrtki C.E.M.P., ulagaču u vjetropark Krš Pađene. Trebali su im, tvrdi USKOK, ishoditi višu otkupnu cijenu električne energije.


Čovića se, pak, povezuje s novim optužbama koje se odnose na sređivanje polaganja državnog stručnog ispita u Ministarstvu uprave.

Uz Čovića za malverzacije s ispitima osumnjičeni su i bivša ministrica Gabrijela Žalac, dvoje državnih tajnika iz Ministarstva branitelja Ivan Vukić i Nevenka Benić, Validžićeva supruga Anita Validžić, viša stručna savjetnica u Ministarstvu poljoprivrede, inače rođakinja Josipe Rimac, Velibor Drakulić, glavni tajnik u Ministarstvu zdravstva, bivši ravnatelj Policijske akademije Dubravko Novak, načelnica Općine Gvozd Marija Idžan, te zagrebački zlatar Paško Dodić. Njih se tereti da su još od studenog 2018., pa sve do kraja svibnja ove godine kada je Rimac uhićena, sebi ili nekim svojim bliskim osobama urgirali kod državnih stručnih ispita.

Kako su se sređivali državni ispiti?

USKOK tvrdi da je rekonstruirao kontakte Josipe Rimac. Tako sada sumnja da se ona, kada bi ju netko tražio pomoć kod tog ispita, najprije obraćala Tereziji Marić, načelnici Samostalnog sektora za građanska stanja i modernizaciju upravnog postupanja u Ministarstvu uprave, na koju je također proširena istraga.

Gospođa Marić je zatim bilo sama, bilo preko tajnice u kabinetu ministra uprave Ivane Fišter, pojedinim kandidatima osigurala prolazak na ispitu neovisno o njihovom stvarnom znanju, dok je pojedinim kandidatima osigurala i pribavljanje ispitnih pitanja prije polaganja ispita.

Danas je N1 neslužbeno doznao da je bivša ministrica Gabrijela Žalac u Ministarstvu uprave ugrirala sa svog brata koji je polagao državni stručni ispit, prenosi telegram.hr.

Komentari