Kako je Josipa Rimac pronašla ‘bubu’?! Ante Letica: Čovjek bez tehničkih znanja teško može sam otkriti takav uređaj

screenshot

Kako je Josipa Rimac otkrila ‘bubu’ u svom automobilu? Je li joj tko odao da je prisluškuju? Kako su transkripti procurili u javnost? Pitanja su to iz afere “Vjetroelektrane” oko kojih su se posvađali premijer, predsjednik i državno odvjetnišvo.

Bivš šef operative SOA-e Ante Letica, rekao je da mjere prisluškivanja mogu ‘puknuti’ iz nekoliko razloga.

“Pitanje je je li došlo do kompromitacije mjere u smislu da je netko izdao mjeru, je li u operativnom radu prilikom korištenja rezultata te mjere došlo do pogrešaka pa je onda mjera kompromitirana ili je osoba ili više njih koje su pod mjerama na neki način same osjetile pa okrenule onda priču naopako”, rekao je Letice.

Nije rijetkost da osoba otkrije da ju se prisluškuje. Letica kaže da se to dogodilo i njemu i njegovim brojnim kolegama.



“Tada treba imati znanja, iskustva i mašte da se ta teška pozicija prebrodi, da se okrenu mjere prema nekome drugome, da se poduzmu neke druge mjere, ali se u svakom slučaju ne smije dati do znanja osobi pod mjerama da znate da su te mjere pukle. Ja bih u svakom slučaju naložio da se ispita zbog čega je ta mjera kompromitirana i da se odgovorni, ako oni postoje, privedu”, kazao je.

‘Krtice’ se, ističe Letica, mogu otkriti

“Za to nije potrebno puno sredstava. Zna se otprilike tko je imao uvid u podatke i mjere. Operativnim radom, uz dosta analitičkog rada, razmišljanja i logičkog zaključivanja se vrlo lako može doći do toga, samo treba netko to odlučiti”, napomenuo je Letica.

U novijoj hrvatskoj povijesti bilo je puno akcija USKOK-a koje su bile kompromitirane.

“Mislim da je politika u pitanju, ona ipak upravlja svim procesima, koliko god oni htjeli reći da ne. (Politika) vodi kadrovsku politiku, postavlja sve odgovorne osobe u Republici Hrvatskoj prema političkom, stranačkom ključu. Obećanja njihova su jedno, izvršenja drugo. Bitna je politička volja. Imamo pametne ljude, znalce koji to mogu riješiti samo netko treba odlučiti da se to radi”, rekao je Letica.

“Čovjek bez operativnih i tehničkih znanja teško može sam otkriti takav uređaj”
Na pitanje kako to da je Rimac sama odnijela “bubicu” na policiju, Letica kaže da je “možda na taj način htjela zaštititi onoga tko joj je eventualno dojavio da je pod mjerama DORH-a i policije”.

Kolike su šanse da je Rimac sama pronašla uređaj za prisluškivanje u svom automobilu?

“Što se tiče otkrivanja prislušnog sredstva, vrlo teško čovjek koji nema nikakva operativna znanja, a ni tehnička, može slučajno otkriti tu ‘bubicu’. Oni koji to rade su pametni, mladi, zdravi, sposobni, hrabri, vješti ljudi i rade vrlo brzo, vrlo ekspeditivno i bez tragova”, odgovorio je Letica.

Odavanje mjera je teško kazneno djelo, a Letica kaže da takve stvari demotiviraju one koji se pošteno bave tim poslom.

“Još je veći problem što se tako kod građanstva stvara osjećaj nesigurnosti, nepovjerenja u sustav, i to je ono što je najgore. To je karcinom hrvatskog društva”, rekao je Letica, prenosi RTL.

Komentari