Kako Hrvatska vidi svoj doprinos razvoju Unije u sljedećem razdoblju?

S prvim minutama 2020. godine Hrvatska je preuzela šestomjesečno rotirajuće predsjedanje Europskom Unijom.

Početak predsjedanja bit će službeno obilježen 9. siječnja 2020. dolaskom članova Europske komisije u Zagreb i koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Međunarodno otvaranje hrvatskog predsjedanja bit će 15. siječnja koncertom u Bruxellesu, na dan međunarodnog priznanja Hrvatske i mirne reintegracije Podunavlja.

Sastanak povjerenika Europske komisije na čelu s predsjednicom Ursulom von der Leyen i hrvatske vlade održat će se 9. siječnja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu.



Slogan hrvatskog predsjedanja je “Snažna Europa u svijetu punom izazova”.

Premijer je čestitao novu godinu i još jednom predstavio ključne aspekte aktivnosti u sljedećih šest mjeseci prigodom predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije.

Očekuje da Europska komisija svoj plan zakonodavnih aktivnosti predstavi do kraja siječnja pa će ih Hrvatska nakon toga pratiti kroz različita tijela.

Najavio je da će se se Hrvatska zalagati za nastavak kohezijske politike kako bi se nove članice izjednačile sa starim članicama. Tu je i demografska politika koja je u resoru Dubravke Šuice i koja je, kaže Plenković, problem za gotovo pola zemalja članica koje imaju negativan prirodni prirast.

Kontrola granica u fokusu predsjedanja

Kontrola granica i migracija također će biti u fokusu hrvatskog predsjedanja, kao i Europa koja se razvija.

Četiri velike teme koje će uzeti ključnu medijsku i političku pozornost su Brexit, priprema daljnih razgovora oko višegodišnjeg financijskog okvira, zagrebački sastanak na vrhu oko proširenja na zapadni Balkan u svibnju koji je isključiva inicijativa Hrvatske i Konferencija o budućnosti Europe.

Plenković je istaknuo da će biti 165 događaja u Zagrebu i 52 izvan Zagreba tijekom predsjedanja.

“Ovo je prilika za međunarodno pozicioniranje, promociju i brending Hrvatske pa će se pod koordinacijom Minstarstva kulture održati 100 događaja u zemljama članicama na kojima će biti predstavljena hrvatska kultura”, istaknuo je Plenković i dodao da se u NSK uložilo 95 milijuna kuna kako bi se osposobio Kongresni centar.

Između 55 do 60 milijuna eura Hrvatska će uložiti na tuzemne i inozemne aktivnosti tijekom predsjedanja, a taj je iznos, kaže premijer, uobičajen i kod drugih zemalja koje su predsjedale EU.

Apelirao je na predstavnike medija da dodatno senzibiliziraju hrvatsku javnost jer je predsjedanje prilika da zagrebemo malo ispod površine oko prednosti članstva u EU.

Komentari