Kako ćemo glasati na izborima? Dezinfekcijska sredstva, zaštitne maske i rukavice će biti obavezne

Ivo Ravlic / CROPIX

Svi birači koji 5. srpnja izađu na parlamentarne izbore morat će držati međusobnu distancu od 1,5 metara. Članovi biračkih odbora i promatrači također će morati biti razmaknuti. Građani bi se na birališta puštali u manjim skupinama, a svi bi morali nositi zaštitne maske, ali i rukavice kako se virus ne bi prenio zbog korištenja zajedničkih olovaka i davanja dokumenata.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo počeo je osmišljavati preporuke za zaštitu od širenja koronavirusa tijekom izbornog procesa, a ovo su mjere koje bi, prema neslužbenim izvorima Jutarnjeg lista, trebale biti na snazi. Ako se epidemiološka situacija do 5. srpnja pogorša, mogu biti i strože. Prilikom izlaska s birališta, maske i rukavice trebat će biti zbrinute u odgovarajuće kante za smeće.

Dakako, prostori u kojima će se održavati izbori će se dezinficirati, a sredstva za dezinfekciju morat će se postaviti na svakom koraku.

Trošak izbora

O posebnoj zaštiti oko 70.000 članova biračkih odbora zasad se ne govori. SDP-ovac Peđa Grbin prije nekoliko je dana za Jutarnji kazao da se i u SAD-u provode izbori, i to u Nebraski. Tamo će svaki član biračkog odbora dobiti osoban paket za zaštitu u kojem će biti posebna maska, rukavice, vizir, te dovoljna količina dezinfekcijskih sredstava. Smatra da bi jednako trebalo zaštititi i naše sudionike u izbornom procesu, kako zbog njih, tako i građana koji će doći na birališta.



Trošak izbora koji inače iznosi više od 100 mil. kuna, zaštita od zaraze po Grbinovoj bi procjeni povećala za 5 do 10 milijuna kuna.

DIP POJASNIO KAKO ĆE SE ODRŽAVATI IZBORI Evo što će biti sa osobama koje su u samoizolaciji

Osobe koje su u samoizolaciji neće dolaziti na birališta. Za njih će vrijediti pravila kao i za ostale građane koji zbog zdravstvenih razloga ne mogu biračko pravo ostvariti na biralištima. K njima će doći dva člana biračkog odbora. Osoba u samoizolaciji morat će ih dočekati s maskom i rukavicama.

“Pitanje je koliko će takvih osoba biti za mjesec i pol. Jedna od preporuka je da se pojedinom općinskom povjerenstvu te osobe najave tri dana ranije – kazao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare predsjednik Vrhovnog suda i Državnog izbornog povjerenstva”, Đuro Sessa.

Pozvao je građane da ne dolaze u većem broju na birališta u prijepodnevnim satima kao što je to običaj, nego da se dolazak rasporedi tijekom cijelog dana kako se ne bi stvorili redovi. Prije je Sessa za Jutarnji kazao da će, dogodi li se da nakon zatvaranja birališta u 19 sati dio birača ne stigne ostvariti biračko pravo, oni ipak glasati neovisno o tome jesu li se zatekli u prostoriji u kojoj se glasa ili ispred nje.

Upute za birače

Kako bi se utvrdio identitet birača, svi će na trenutak morati skinuti masku.

U nadležnosti DIP-a su i upute za predavanje kandidacijskih lista, pri čemu će epidemiolozi također dati preporuke. No, za predizborne skupove i pravila po kojima će se održavati nadležan je samo HZJZ.

“Naša odgovornost je zaprimanje kandidatura i izborni proces. U hodu, s obzirom na razvoj epidemiološke situacije, propisat će se mjere kojih će se izborni sudionici morati pridržavati. Drugi dijelovi nisu u našoj nadležnosti”, kazao je Sessa.

Kao što se daju upute za koncerte, javne skupove, dat će se, kazao je Sessa, i za stranačke skupove, a DIP može samo apelirati na pridržavanje uputa i razumno ponašanje.

Capak najavio: Epidemiološki okvir za izbore napravit ćemo kad dobijemo zahtjev DIP-a

Skupovi bi se, po informacijama Jutarnjeg lista, trebali održavati po sličnim pravilima kao i svadbe. Od 27. svibnja, umjesto 40 osoba u zatvorenom prostoru, bit će dozvoljeno 100, a na otvorenom prostoru 300. Naravno, ako se ponovo ne razbukta epidemija.

Na konferenciji za medije Sessa je rekao da će se za instruktivne sastanke i davanje uputa izbornim tijelima koristiti informatičke tehnologije, odnosno da će se raditi putem webinara.

Na pitanje o prikupljanju potpisa, Sessa je kazao da to nije ingerencija DIP-a.

Novinare je posebno zanimalo kako će se koristiti kemijske olovke, na što je odgovorio da DIP još nema preporuku, no pripomenuo je da postoje državne zalihe zaštitnih sredstava.

Komentari