Kako će se Stožer postaviti prema britanskim turistima koji dolaze u Hrvatsku?!

Damir Trut Photo: Lana Slivar Dominic/HINA/POOL

Damir Trut, ravnatelj civilne zaštite i pomoćnik ministra policije Davora Božinovića, komentirao je kako se provode mjere nadzora okupljanja u cilju suzbijanja širenja koronavirusa, te kako će se postaviti prema britankim turistima koji dolaze u Hrvatsku.

Na pitanje hoće li covid potvrde spriječiti širenje zaraze, Trut kaže kako one neće spriječiti širenje. ‘One će samo pomoći, ali spriječiti širenje može samo naše ponašanje’, rekao je Damir Trut.

Odgovornost mora biti na svima nama, a odgovornost nadzora je na civilnoj zaštiti, službama policije, te državnog inspektorata, naglasio je.

“Oni nadziru aktivnosti koje provode organizatori različitih aktivnosti. Covid potvrde su obvezne za aktivnosti i događaje na kojima je više od 100 sudionika, pa je jasno gdje ide nadzor. Kazne koje postoje idu od upozorenja, usmene obavijesti do krivične prijave i novčane kazne. Ako netko primijeti da nema nadzora, može pozvati na nadzor”, rekao je Damir Trut.


Koliko će organizatori dobro organizirati provjere potvrda, toliko će dugo i raditi, kazao je.

“Ako dobro nadziru, organizacije događaja će im trajati duže. Trebala bi praksa biti da se za sve događaje koji traže covid potvrdu to bi kod kupnje karata naglašava”, rekao je Damir Trut.

‘U Ravnateljstvu civilne zaštite preko 80 posto zaposlenika ima imunitet’

Kršenja propisa ima, ali to se sankcionira, naglašava.

“U zadnjih tjedan dana napravljeno je 14.500 nadzora, a napisano je 25 kazni”, kaže Trut.

U Ravnateljstvu civilne zaštite je 520 ljudi cijepljeno, 190 je preboljelo, što znači da preko 80 posto zaposlenika ima imunitet.

“Inzistirali smo na cijepljenju, jer su zaposlenici zbog odlazaka na teren izloženi mogućnosti zaraze. Velika većina je cijepljena”, rekao je Trut.

Na pitanje je li moguće da se građani ne žele cijepiti zbog nepovjerenja u Stožer, Trut kaže:

“Informacije koje dolaze od strane Stožera uvijek su točne, adekvatne vremenu, znanstvene, utemeljene na znanstvenim elementima i nitko što se Stožera tiče ne bi trebao imati dubioze treba li se cijepiti. Jedino tako možemo zaustaviti epidemiju”, kazao je Trut.

Britanski turisti

Velika Britanija nije nikoga puštala na svoj teritorij za EURO, a mi njih puštamo.

“Mi ćemo sa Stožera stvoriti uvjete da mogu doći samo oni koji mogu potvrditi da su zdravi i da ne prenose bolest na turiste i drugo stanovništvo. Za one za koje se ustanovi da su pozitivni, ili se stavljaju u karantenu ili se vraćaju u svoje zemlje. Uvjete koje teba zadovoljiti na granici moraju zadovoljiti svi, pa tako i Britanci.

Situacija nam je stabilna, rast zaraze imamo u dvije ili tri županije zbog događaja koji nisu bili kontrolirani. To pokazuje da se preporuka moramo držati”, zaključio je Damir Trut za N1.

Komentari