Kako će izgledati omjer političkih snaga na jesen?

Lokalni izbori znatno su uzdrmali ustaljeni omjer političkih snaga, a posljednjih tjedana dogodile su se ozbiljne političke trzavice s obje strane političkog spektra.

Iz SDP-a su izbačeni donedavno vrlo utjecajni članovi i saborski zastupnici, a prema anketama ih je prestigla platfora Možemo!. Na desnom spektru ostavka Miroslava Škore šokirala je mnoge, a rezultirala je unutarstranačkom svađom i gubitkom jedne zastupnice.

Čvrsto usidren na centru, HDZ se također se našao nezgodnom položaju zbog stalnih ucjena manjih koalicijskih partnera, a prema nekim teorijama pronalaženje novih žetončića moguć je uzrok trzavica u nekim oporbenim strankama.

Kada se, nakon dugog ljetnog odmora, zastupnici vrate u saborske klupe – omjer političkih snaga mogao bi biti itekako drukčiji od onog uoči ljetne stanke. Jer potresi na oporbenoj sceni ostavili su trag na saborskim mandatima. Domovinski pokret saborsko je zasjedanje završio s 10 zastupnika, a sada ih ima 9. A SDP bi, ako iz Kluba isključi četvero zastupnika, s 32 mogao pasti na njih 28, piše HRT.



Nikša Vukas, Zvane Brumnić, Rajko Ostojić i Marina Opačak Bilić prošlog su tjedna isključeni iz stranke, ali u Klubu zastupnika SDP-a – željeli bi ostati.

“Poslovnički, mi smo još članovi Kluba dok nas Klub ne razriješi ili dok mi samovoljno ne izađemo iz Kluba. U tom momentu onda idemo razmišljati što ćemo dalje kroz klub i koliko će taj klub sačinjavati saborskih zastupnika”, kaže bivši SDP-ovac Vukas.

A to bi mogao biti novi klub u Saboru, za čije je osnivanje potrebno najmanje troje zastupnika. Značilo bi to i dodatno osipanje SDP-ovih snaga.

“Problem nije u isključivanju, problem nije u tome što Peđa Grbin djeluje kao vunbacitel, kako bi rekli kajkavski. Problem je u tome što nitko ne zna na osnovu čega se to radi. Nema organizacijsku stegu, dakle, ona se raspada kao stranka i dolazi na organizacijsku razinu Domovinskog pokreta koji nije ni bio stranka”, objašnjava prof. dr. sc. Žarko Puhovski, politički analitičar.

Kakav god bio, Domovinski je pokret, nakon žestokih međustranačkih sukoba, napustila zastupnica Vesna Vučemilović.

“S 29. srpnjem 2021. nisam više članica Domovinskog pokreta. Krajem kolovoza, uoči početka zasjedanja Sabora, izvijestit ću javnost o daljnjim koracima. Ostajem u Hrvatskom saboru kao nezavisna zastupnica”, priopćila je.

A to znači da je Domovinski pokret već sada na gubitku.

“Neće tu biti puknuća na dva dijela i slično jer, zapravo, ovaj dio zastupnika, koji bi potencijalno možda i otišao nezadovoljan, nema za kime otići. Dakle, Miroslav Škoro nije najavio nikakve drukčije svoje političke ambicije u odnosu na ono što je činio kao predsjednik Domovinskog pokreta” – tumači Mate Mijić, politički analitičar.

Pitanje je i mogu li previranja na ljevici i desnici rezultirati dodatnim jačanjem vladajuće većine.

Po riječima prof. dr. sc. Žarka Puhovskog HDZ ima dobru prednost, čak i veću nego što je imao prije. Sad imaju 77 zastupnica i zastupnika i njima je, smatra, na neki način, simbolički važno da ne uzimaju prebjege koje bi mogli dobiti vjerojatno.

“Vrlo je moguće je da će poziva na suradnju biti. Dapače, ja vjerujem da ih je već bilo, ali neće to puno promijeniti sliku u našem Saboru zato što je vladajuća većina prilično čvrsta”, dodaje Mijić te naglašava kako HDZ u ovom trenutku nema ozbiljne konkurencije i to je ono što je njima u ovom sljedećem razdoblju najvažnije.

Saborski zastupnici prije gotovo 3 tjedna rastali su se, a kad se ponovno sastanu, omjer zastupnika u klubovima diktirat će i hoće li se vruće političko ljeto pretvoriti u još vruću političku jesen.

Komentari