KAKAV PROPUST HRVATSKE Srbija pustila ratnog zločinca na slobodu jer Malenica nije tražio izručenje

Ivan Malenica Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Srbija je obavijestila Hrvatsku, ali naše ministarstvo je zakasnilo poslati zahtjev za izručenje

Nevjerojatan propust Ministarstva pravosuđa. Dragan Ćirić, koji je 2009. u Vukovaru osuđen na šest godina zatvora zbog ratnog zločina u Mikluševcima, prošlog mjeseca uhićen je u Beogradu.

No, da stvar bude intrigantnija, nakon samo 18 dana pušten je na slobodu jer je Hrvatska zakasnila poslati zahtjev za izručenje, piše RTL.

U mjestu Mikluševci Dragana Ćirića jako se dobro sjećaju. “Kad sam bio s Novosadskim korpusom pregovarao, tada mi je njegov otac turao bombu u usta i izbio mi dva zuba”, rekao je hrvatski branitelj iz Mikleuševaca Đuro Biki.



Nesrpsko stanovništvo zastrašivali, zlostavljali i ubijali

Selo Mikluševci 90-tih je teško stradalo, jer se nesrpsko stanovništvo zastrašivalo, zlostavljalo i ubijalo.

“Četvorica su pucala u leđa između Čakovaca i Tompojevaca, poslije su ga izvadili sutradan, objesili ga na kesten ispred mjesne zajednice u Čakovcima. Što sam točno znao, išao sam, slikao taj kesten, baš tu granu koja je odsječena, nažalost pobacali su ih u bunar”, priča Biki za RTL.

Ministarstvo: Nismo bili pravovremeno obaviješteni

Dragan Ćirić zbog zlodjela je pravomoćno osuđen na šest godina zatvora. Uhićen je u Beogradu tek u siječnju ove godine. Srbija je obavijestila Hrvatsku, ali naše ministarstvo je zakasnilo poslati zahtjev za izručenje.

“…ističemo kako Ministarstvo pravosuđa i uprave Republike Hrvatske nije bilo u primjerenom roku i na uobičajen način – putem Interpola, obaviješteno o njegovom uhićenju, što je rezultiralo nemogućnošću pravovremenog podnošenja zahtjeva za izručenje. S obzirom na to da se, prema saznanjima ovoga Ministarstva, tražena osoba i dalje nalazi na teritoriju Republike Srbije, u tijeku je kompletiranje dokumentacije, kako bi se podnijela molba za izručenje u skladu s važećim međunarodnim ugovorima”, odgovorili su iz Ministarstva pravosuđa o Ćiriću.

Je li sada kasno?

Sada je već vjerojatno kasno, jer je Ćirić – kako doznajemo – zatražio i srpsko državljanstvo.

“U cijeloj toj priči hrvatsko pravosuđe zakazuje. Što hoću reći? Hoću reći to da osobe koju budu privedene za pitanje ratnog zločina, budu puštene da se brane sa slobode i nakon dva dana završe preko – u Srbiji, preko Dunava, uzmu srpsko državljanstvo i tu prestaje svaka priča jer znamo da Srbija ne izručuje svoje državljane za ratne zločine u RH”, kaže predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Vukovara Franjo Šolić.

Branitelji ogorčeni. Kažu, ovakva situacija stvara se godinama jer se ne poduzimaju nikakve mjere. “Mislim da u hrvatskom pravosuđu treba uzeti jedno veliko sito, prosijati i dovest u red”, kaže Šoljić.

Jer samo tako, smatra, ratni zločini napokon će se raščistiti. Ovako i dalje pada samo ljaga na hrvatsko pravosuđe.

Komentari