Kakav će biti odgovor Andreja Plenkovića odbiju li učitelji Vladinu ponudu

Cropix

Odbiju li učitelji na referendumskom izjašnjavanju Vladinu ponudu o povećanju plaća glavno političko pitanje u Banskim dvorima glasi: Kakav će biti odgovor premijera Andreja Plenkovića?

Točnije, hoće li školske sindikate pozvati na novu rundu pregovora na kojima bi im ponudio “deblju” ponudu, hoće li Vlada pokrenuti proces sudske zabrane štrajka ili će se odlučiti za odugovlačenje računajući da bi vrijeme moglo na koncu zaigrati u njezinu korist tako što će se roditelji školaraca na koncu okrenuti protiv učitelja zbog toga što će im dojaditi da svaki dan moraju smišljati tko će im čuvati djecu dok su oni na poslu.

“Da sam na mjestu premijera Plenkovića ja ne bih išao u proces zabrane štrajka, i dalje bih učiteljima plaćao dane koje su proveli štrajkajući, ali im ne bih popustio ni milimetra što se novca tiče”, kaže izvor iz HDZ-a za Jutarnji list.

Drugim riječima, smatra da bi za Plenkovića bilo najbolje da ne reagira brzo na moguću odbijenicu učitelja, nego da taktikom iscrpljivanja polako učitelje međusobno “posvađa”, da upornim tumačenjem postotaka rasta plaća u njegovom mandatu većinu građana okrene protiv učitelja.

Sam premijer Plenković jučer nije želio odgovoriti hoće li tražiti sudsku zabranu štrajka.

“Sindikati bi trebali prihvatiti ono što im je ponuđeno. Ovo je sada otišlo predaleko. Da sam na Plenkovićevom mjestu ja im više ne bih popuštao, bez obzira jesu li u pravu”, tvrdi visokopozicionirani HDZ-ovac za Jutarnji.

Komentari