Kajtazi osudio napad roma na 82-godišnju majku zastupnice HNS-a

N1

Zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi osudio je u srijedu napad pripadnika romske manjine na 82-godišnju majku zastupnice Božice Makar (HNS), suglasio se da se zakoni trebaju primjenjivati, ali i poručio da neće dozvoliti prozivanje cijele romske zajednice, da počinitelji imaju ime i prezime.

Osuđujem bilo koji (nasilni) čin koji počine pripadnici romske zajednice, izjavio je Kajtazi Hini komentirajući informaciju kako su razbojnici na Badnjak upali u kuću 82-godišnje zastupničine majke, opljačkali je i isprebijali, a policija je potvrdila da se radilo o Romima

Makar je rekla kako ne želi generalizirati i reći da je romska manjina problematična, ali takav je, kaže, velik dio pojedinaca.

Zastupnik se suglasio s kolegicom da se isti zakoni trebaju primjenjivati na sve, bez obzira radi li se o Hrvatima ili pripadnicima manjine.



“Za to sam da se zakoni i primjenjuju i poštuju, ali nikako neću dozvoliti da se proziva cijela romska zajednica i generalizira što se unatrag nekoliko mjeseci čini, naročito u Međimurskoj županiji”, rekao je Kajtazi, ustrajavajući da se kod svakog slučaja objavi ime i prezime počinitelja.

Kad se nešto dogodi, uvijek se naglašava da su to počinili Romi, a takvo naglašavanje prodbljuje predrasude prema njima i “poziva se, kako na govor mržnje, tako i na linč”, ustvrdio je, navodeći da ista praksa ne vrijedi za pripadnike većinskog naroda, ali ni ostalih manjina. Nikad nisam pročitao da je netko rekao da su Hrvat ili pripadnik srpske ili bošnjačke ili mađarske manjine nešto počinili, ustvrdio je.

“Ako znaju ime i prezime počinitelja, neka ga prozivaju i neka se protiv njega poduzimaju mjere, neovisno radi li se o provali, krađi, prometnom prekršaju”, naglasio je Kajtazi, opetujući kako se u takvim prilikama uvijek govori o Romima, a to smatra, nije u redu.

Sigurnosnu situaciju u Međimurju nakon prošlogodišnjeg prosvjeda protiv Roma, osobno smatra “sve gorom, a ne boljom”.

Mještani sve vrijeme napadaju Rome, već drugog dana nakon prosvjeda Romi su bili napadnuti, i fizički i verbalno, kaže Kajtazi.

Tvrdi i kako je u više navrata županu skrenuo pozornost, da je on obećao kako će nešto učiniti, ali da do daljenjega ne čini ništa.

Komentari