Kaić: Samo tri države EU-a manje testiraju na covid-19 od Hrvatske

Voditelj Službe za epidemiologiju HZJZ-a Bernard Kaić izjavio je u srijedu da je u Hrvatskoj broj novozaraženih koronavirusom i dalje u blagom padu, no samo tri države u EU-u imaju manji broj testiranja na covid-19 po broju stanovnika od Hrvatske.

Trenutno 14-dnevna stopa novozaraženih u Hrvatskoj iznosi 119 oboljelih na 100.000 ljudi, najmanja je stopa od 30 u Istri, a najviša od 194 u Splitsko-dalmatinskoj županiji, rekao je Kaić na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Kaić: Po postotku pozitivnih smo na sredini ljestvice, po testiranju na niskoj razini

Upozorio je kako nije ispravno uspoređivati epidemiološku situaciju u raznim zemljama na temelju jednog pokazatelja jer on ovisi i o broju i strategiji testiranja, stoga je važno znati koliko se testira po stanovniku i koliki je udio pozitivnih među testiranima.

“Ako se gleda testiranje, Hrvatska je na niskoj razini, samo tri zemlje imaju manji broj testiranja po broju stanovnika, a po postotku pozitivnih Hrvatska je na sredini ljestvice sa sedam posto pozitivnih u proteklom tjednu”, istaknuo je Kaić.



U struci i medijima se govori da je naša situacija najbolja pa se pitaju zašto se mjere ne ublaže. No, kada se gleda i postotak testiranih, primjerice Njemačka, Austrija i Slovenija imaju bolju epidemiološku sliku, rekao je.

Dosad je prijavljeno 808 sumnji na nuspojave od cjepiva – 765 na Pfizerovo, 30 na Modernino i 13 na AstraZenecino cjepivo.

Komentari