Kaić objasnio kada se i zašto izolacija produljuje na više od deset dana

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a dr. Bernard Kaić objasnio je tko odlučuje o produljenju izolacije i na temelju čega se to određuje. 

Navodi da se kriteriji za završetak izolacije temelje prvenstveno na podatku o početku simptoma i kliničkoj slici bolesti.

“Za oboljele s blagom ili umjerenom kliničkom slikom koje nisu imunokompromitirane, preporučeno trajanje izolacije je najmanje deset dana od prvog dana bolesti, a izolaciju treba produljiti kod osoba koje i dalje imaju povišenu temperaturu ili izražene druge simptome kao što je kašalj bez poboljšanja”,  objašnjava za Jutarnji list.

Dodaje kako za oboljele s teškom kliničkom slikom ili imunokompromitirane osobe preporučeno trajanje izolacije iznosi najmanje 14, odnosno 20 dana, a o prestanku izolacije odlučuje liječnik koji brine o bolesniku na temelju preporuka koje je izdao HZJZ.



Navodi kako je najčešće riječ o produljenom kašlju ili poremećaju osjeta mirisa i okusa te da HZJZ nema podatak koliki je postotak onih kojima se izolacija produži.

Dalje dodaje kako je liječenje oboljelih od koronavirusa koji nemaju potrebu za hospitalizacijom simptomatsko, prema uputama liječnika obiteljske medicine, a odnosi se na snižavanje tjelesne temperature, rehidraciju, ublažavanje bolova i drugo, ovisno o simptomima.

Podsjetimo, liječnici su premijeru Andreju Plenkoviću preporučili da produlji izolaciju i nakon isteka obaveznih 10 dana.

 

Komentari