Kaić o cjepivu AstraZeneca: Učinkovitost je praktički jednaka kao s drugim cjepivima, treba nastaviti cijepiti

Epidemilog Bernad Kaić govorio je o cjepivu AstraZeneca nakon što je europski medicinski regulator u srijedu objavio da bi europske zemlje same trebale odlučiti kako će postupati s uporabom cjepiva AstraZenece i povezanih rijetkih krvnih ugrušaka na temelju svojih stopa zaraza i dostupnosti alternativnih cjepiva. 

“Mi smo se nadali da će nam nova izvješća EMA-e reći otprilike koliki je rizik od tih nuspojava. Nisu to rekli. Nadali smo se da će reći koji su rizični faktori, nismo ni to dobili. Ostaje nam da sami odlučimo što ćemo na temelju vlastitih podataka. Mi nemamo događaje trombotičke trombocitopenije koji se spominju”, istaknuo je za N1.

Dodaje kako zapravo nemamo dovoljno podataka da mijenjamo preporuke u ovom trenutku. Navodi da Njemačka temelji svoju preporuku na temelju preporuke EMA-e, “već oni imaju dovoljno tih slučajeva da donesu svoje preporuke”.

Smatra da treba nastaviti cijepiti AstraZenecu, sve dok ne bude dokaza da neku skupinu građana ne bi trebalo cijepiti.



‘Učinkovitost je praktički jednaka kao s drugim cjepivima”

“Ispitanika u kliničkoj studiji je nedovoljno da bi se uočili tako rijetki događaji poput krvnih ugrušaka. Ne znam zašto je od početka toliko problema s AstraZenecom. S vremenom se pokazalo na masovnom korištenju u Europi i Veliki Britaniji se shvatilo da je učinkovitost praktički jednaka kao s drugim cjepivima”.

Jedan od razloga nepovjerenja u cjepivo AstraZenece je i što je cijena relativno niska u odnosu na druga cjepiva.

“Cijena ocrtava koliko su zemlje europske uložile u razvoj cjepiva. U razvoj svih ovih cjepiva je Europska uložila milijarde eura, ali vjerojatno u AstraZenecu više jer je krenula prva s time”, tvrdi.

Komentirao je i povećanje broja novozaraženih.

“Ovo je jednako loša situacija kao što je bila na vrhuncu drugog vala. Treba se paziti i držati mjera. Ne organizirati nepotrebna okupljanja. Ne znam zašto nama svakodnevno stižu upiti za epidemiološku procjenu događanja koja se ne bi trebala ni održavati. Mislim da je zatvaranje terasa jedna od stvari koje će biti na stolu”, rekao je.

Komentari