Kaić: Nećemo moći sto posto reći da cijepljenje nije povezano s razvojem tromboze

Farmaceutski laboratorij AstraZeneca u nedjelju je objavio da istragom nije pronašao dokaze povećanog rizika od stvaranja krvnih ugrušaka u osoba imuniziranih njegovim cjepivom protiv covida-19.

Revizija je obuhvatila više od 17 milijuna ljudi cijepljenih u Europskoj uniji i Ujedinjenom Kraljevstvu, navodi se u priopćenju.

O problemima s kojima se suočava Hrvatska kada je cijepljenje u pitanju epidemiolog Bernard Kaić za RTL je rekao kako uskoro nećemo moći sto posto reći da cijepljenje nije povezano s razvojem tromboze.

“Da bi bili sigurni, moramo imati velike i kvalitetne studije i one za sada ne postoje, ali sigurno će se raditi”, rekao je Kaić.



Ovo bi bio znak za uzbunu

Na pitanje je li kod slučajeva u Hrvatskoj došla dokumentacija Kaić kaže kako je stigla samo potvrda mrtvozornika.

“Čak i kada obdukcijski nalaz dođe, on potvrdi ono što potvrdi i mrtvozornik, da je gospođa umrla od embolije pluća tako da nam neće puno pomoći u ocijeni povezanosti. Ocjena je takva da se uzročno- posljedična povezanost za sada ne može ocijeniti”, pojasnio je Kaić.

Na pitanje što se treba dogoditi i da Hrvatska, kao i brojne europske zemlje, odustane privremeno od cijepljenja AstraZenecinim cjepivom?

“Moralo bi se pokazati da je odnos rizika i koristi nepovoljan. Moralo bi se dokazati, primjerice, da poremećaj koagulacije bude uzrokovan puno više nego što je očekivano u općoj populaciji”, rekao je epidemiolog

Dodao je da ako se gleda neka uobičajena učestalost, gledajući samo za plućnu emboliju, jedan do dva tjedno na sto tisuća je očekivana učestalost neovisno o cijepljenju.

Manji rizik od Covida

“Dakle više od jedan do dva na 100.000 doza cjepiva tjedno. To bi bio znak za uzbunu, ali već taj znak imamo i sad taj signal treba razjasniti, a to nije razlog da odmah povlačimo cjepivo”, dodao je.

Kaž i da iako možda postoje dokazi da cjepivo povećava rizik od poremećaja ugrušavanja, pitanje je li bi to odmah bio znak da cjepivo više nema povoljan odnos koristi i rizika, ako uzmete u obzir da je u Hrvatskoj 300.000 cijepljenih.

“Mi smo na sva cjepiva imali do sada prijavljeno tri tromboze na s tri cjepiva i prijave krvarenja, a na 250.000 doza oboljelih od Covida je umrlo 5600 ljudi, a znanstveni članci kažu da je 90 posto smrti od Covida uzrokovano mikrotrombozama u plućima. Neko manje povećanje rizika od tromboze od strane cjepiva zapravo još uvijek je usporedivo manji rizik od Covida”, objasnio je Kaić za RTL.

Komentari