Kadrovi spomen područja Jasenovac kroz objektiv trogirskog fotografa Antonija Miše

Foto: Antonio Miše

Jesenski kišovit i tmuran dan, međutim isto nekako oku ugodan pogled na Lonjsko polje. Izlaz ‘Novska’ i par kilometara i tu sam. Jasenovac teška riječ i notorno ime, priziva najgore i najteže asocijacije. Holokaust, konačno rješenje. Fotoaparat u torbu, kišobran na rame i ‘ajmo stat i vidit.’ Čista fotografska znatiželja.

Nakon formalnosti potrebnih za fotografiranje ulazim unutra i obilazim navedenu zbirku.

Nema lijepih kadrova, ima proglasa, bodljikave žice, svjedočanstva i osobnih stvari. Ima i urezanih imena. U opeku i crijep.

Izlazak vani i pogled se zaustavlja na trajno zaustavljeni vlak u tračnicama. Vlak je bez prozora, tek metalni kapci i bodljikava žica.



Na lokalitetu je podignut i ‘Kameni cvijet’ 1966. godine u znak sjećanja. Zemljani humci su lokacije masovnih grobnica ili stratišta. Put do “cvijeta” popločan je pružnim pragovima.

Još jedan zanimljiv spomenik nalazi se u centru – Reljef posvećen žrtvama izrađen od drva i željeznih lanaca.

Spomen područje Jasenovac s Memorijalnim muzejom, osnovano je 1968. na prijedlog Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata Socijalističke Republike Hrvatske “radi očuvanja trajne uspomene na žrtve fašističkog terora i borce Narodnooslobodilačkog rata stradale u Drugom svjetskom ratu u koncentracijskim logorima Jasenovac i Stara Gradiška, kao i radi očuvanja tekovina antifašizma” -Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Spomen području Jasenovac, NN 22/01.

Koncentracijski logor Jasenovac bio je mjesto zatočenja, prisilnog rada i likvidacija, u prvom redu srpskog pravoslavnog stanovništva koje je, u cilju stvaranja čistog etničkog teritorija, trebalo potpuno iskorijeniti s područja Nezavisne Države Hrvatske, kao i Židove i Rome, rasnim zakonima diskriminirano stanovništvo. U logoru je stradao i znatan broj Hrvata – komunista i antifašista, pripadnika Narodno-oslobodilačke vojske Hrvatske, kao i članova njihovih obitelji i drugih protivnika ustaškog režima.

Spomen područje Jasenovac mjesto je promišljanja i učenja, mjesto izgrađivanja osobnog stava prema zlu i zločinu, prema vrijednostima svakog ljudskog života, na moralnim načelima prema kojima svatko od nas treba pridonijeti izgrađivanju humanije budućnosti, piše Dalmacija Danas.

Komentari