Kadirov žestoko kritizirao rusku vojsku: Putin nije svjestan pravog stanja

Foto: Alexei Druzhinin/Guliver Image

Čečenski lider Ramzan Kadirov kritizirao je vodstvo ruske vojske zbog ukrajinske ofenzive na sjeveroistoku Ukrajine. Kadirov je na svom Telegram kanalu sugerirao da ruski predsjednik Vladimir Putin možda nije svjestan pravog stanja, piše Guardian.

“Napravili su pogreške i mislim da će izvući potrebne zaključke. Ako danas ili sutra ne dođe do promjena u strategiji, bit ću prisiljen razgovarati s vodstvom ministarstva obrane i vodstvom države kako bih im objasnio stvarno stanje na terenu. To je vrlo zanimljiva situacija. Rekao bih da je zapanjujuća”, objavio je Kadirov na Telegramu.

Kremlj ne kontrolira izjave Ramzana Kadirova
Od početka rata u veljači Krmelj je ušutkavao različite osobe liberalnih stavova koje su kritizirale rat. No kako se stvari na bojnom polju pogoršavaju, Putin je na meti kritika.

To se posebno vidi po objavama pojedinih ruskih vojnih blogera, koji su od početka bili za rat u Ukrajini, a sada kritiziraju Kremlj zbog loše strategije. Jedan od njih je i bivši FSB-ovac Igor Girkin, koji je prošlog tjedna napisao da je Rusija već izgubila rat.



Mnoge jedinice iz Čečenije sudjelovale su u borbama, a iako Kadirov djeluje jako odano Moskvi, on je jedan od rijetkih političara čije poruke Kremlj ne kontrolira u potpunosti, piše Guardian.

Fokus je sada na Putinu i na to kako će odgovoriti na povlačenje. Prethodno je zataškao tvrdnje da je napravio strašnu pogrešnu procjenu u veljači kad je mislio da bi ruska vojska mogla pregaziti Ukrajinu za nekoliko dana.

U nedavnom istupu Putin je rekao da Rusija nije ništa izgubila tijekom rata. S obzirom na to da su posljednjih dana gubici veliki, teško će građani Rusije povjerovati u Putinove riječi. Ruski vojni blogeri su u subotu žestoko kritizirali Putina jer je bio na proslavi Dana Moskve dok su s bojišta dolazile katastrofalne vijesti.

 

Komentari