Kadirov: Moskva treba razmisliti o korištenju taktičkog nuklearnog oružja u Ukrajini

Foto: Twitter

Čelnik Čečenije Ramzan Kadirov rekao je da bi Moskva trebala razmotriti korištenje taktičkog nuklearnog oružja u Ukrajini nakon novog velikog poraza na bojnom polju.

U poruci na Telegramu, govoreći o gubitku ruskog uporišta Limana u istočnoj Ukrajini, Kadirov je napisao: “Po mom osobnom mišljenju, treba poduzeti drastičnije mjere, sve do proglašenja izvanrednog stanja u pograničnim područjima i upotrebe taktičkog nuklearnog oružja.”

Kadirovljeva objava dolazi dan nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio aneksiju četiri ukrajinske regije – uključujući Donjeck, u kojem se nalazi Liman. Putin je rekao da će Moskva braniti regije koje je zauzela “svom svojom snagom i svim sredstvima koja ima”, prenosi Reuters.

Zna se da Rusija ima najveći atomski arsenal na svijetu, uključujući i taktičko nuklearno oružje male snage, napravljeno tako da se koristi protiv suparničke vojske.



I ostali su Putinovi saveznici, među kojima bivši predsjednik Dmitrij Medvedev sugerirali da bi Rusija možda trebala pribjeći nuklearnom oružju, no Kadirovljev je poziv najeksplicitniji.

Rusija: Povukli smo vojsku iz Limana, Ukrajinci su imali nadmoć
Podsjetimo, Rusija je danas priopćila da su se njezine snage povukle iz grada Limana u istočnoj Ukrajini kako bi izbjegle da ih opkoli ukrajinska vojska. “U vezi sa stvaranjem prijetnje opkoljavanja, savezničke trupe povučene su iz naselja Krasni Liman na povoljnije položaje”, priopćilo je ministarstvo obrane u Moskvi koristeći ruski naziv grada.

Ukrajinsko zauzimanje Limana, koji je mjesecima služio kao logističko i transportno središte za ruske operacije, označilo je veliki poraz Moskve dan nakon što je predsjednik Vladimir Putin proglasio aneksiju četiri ukrajinske regije.

Nešto ranije ukrajinska vojska je priopćila da su njezini vojnici ušli u Liman. “Ukrajinske snage ulaze u Liman u oblasti Donjeck”, objavilo je ukrajinsko ministarstvo obrane na Twitteru. U jednominutnom videu koji prati poruku vide se dva ukrajinska vojnika kako mašu, a potom vješaju svijetloplavo-žutu državnu zastavu pokraj natpisa Liman pred ulazom u grad.

“Razvijamo svoju nacionalnu zastavu i postavljamo je na vlastiti teritorij. Liman će uvijek biti dio Ukrajine”, rekao je jedan od dvojice vojnika. Prije toga ukrajinska vojska je objavila da je “okružila” nekoliko tisuća ruskih vojnika u tom gradu.

Rusi kažu da su Ukrajinci imali nadmoć u Limanu
Rusko ministarstvo obrane objavilo je da su ruske snage prije povlačenja iz Limana ubile više od 200 ukrajinskih vojnika u 24 sata i uništile 14 oklopnih vozila. “Unatoč pretrpljenim gubicima, uz značajnu nadmoć u snagama i sredstvima neprijatelj je doveo pričuve i nastavio s ofenzivom”, rekao je glasnogovornik.

Liman je prvi grad u Donjecku koji je ponovno zauzela ukrajinska vojska otkako je Rusija jučer proglasila aneksiju.

 

Komentari