Kada će početi cijepljenje za većinu građana? Obiteljski liječnici: Organizacijski mi zapravo još ništa ne znamo

Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Predsjednica Koordinacija hrvatske obiteljske medicine dr. med. Nataša Ban Toskić kazala je kako do jutros još ni jedan liječnik nije dobio službenu obavijest kada počinje cijepljenje, s kojom količinom doza te kojim tempom će se populacija cijepiti.

Voditeljica ispostave Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, otok Krk, dr. Lovorka Nemec Strčić kazala je u emisiji “Studio 4” kako je plan Nastavnog zavoda za javno zdravstvo otoka Krka da polovicom sljedećeg tjedna započne procjepljivati građane starije od 65 godina i kronične bolesnike.

“Počeli bismo sljedećeg tjedna s jednim manjem brojem ljudi, te ovismo o tome koliko će nam biti dostupno cjepivo”, rekla je.

Naglasila je da kojom će se dinamikom nastaviti dalje procjepljivati također ovisi o količini dolaska cjepiva. Nemec Strčić istaknula je da je provedba cijepljenja zamišljena u Rijeci i to čak na tri punkta, a u ostalim dijelovima županije bile bi ispostave Nastavnog zavoda.



Obiteljski liječnici imenovani izvršitelji cijepljenja

Predsjednica Koordinacija hrvatske obiteljske medicine dr. med. Nataša Ban Toskić kazala je kako do jutros još ni jedan liječnik nije dobio službenu obavijest kada počinje cijepljenje, s kojom količinom doza te kojim tempom će se populacija cijepiti.

“Organizacijski mi zapravo još ništa ne znamo”, naglasila je.

Predsjednica Koordinacija hrvatske obiteljske medicine dr. med. Nataša Ban Toskić kazala je iako su obiteljski liječnici već odavno imenovani kao najvažniji izvršitelji cijepljenja s njima se ne komunicira kao s partnerima, već najveći dio informacija dobivaju preko medija ili u obliku naredbi, odnosno kratkih e-mailova od danas do sutra. Dodala je kako uopće nema suradnje.

Lovorka Nemec Strčić kazala je da suradnja njezinog Zavoda s obiteljskim liječnicima postoji, ali još uvijek nije definirano tko će građane cijepiti. Dodala je kako će to najvjerojatnije u početku biti epidemiolozi i to samo u Rijeci. U drugim dijelovima županije sljedeći tjedan neće biti moguće cijepljenje.

Nemec Strčić je rekla da će se populacija cijepiti s onim cjepivima koje Nastavni zavod za javno zdravstvo otoka Krka bude imao, te da je organizacija samog cijepljenja zahtjevna. Dr. med. Nataša Ban Toskić kazala je da je Koordinacija hrvatske obiteljske medicine još u studenom poslala dopis svim relevantnim institucijama u kojem su ukazali na probleme koji se mogu dogoditi, te su predložili i svoje prijedloge.

Komentari