‘Kad premijer ne drži osobito do gradskih zastupnika, onda se možemo pitati koliko drži do građana ugroženih posljedicama potresa’

Marko Todorov / CROPIX

Građanska inicijativa Srce ZGrada ocijenila je u ponedjeljak da je odnos Vlade i Grada Zagreba kod rješavanja posljedica potresa netransparentan te izrazila zabrinutost zbog načina trošenja javnog novca i upravljanja gradom, osobito kad je urbanizam u pitanju.

Inicijativa je u priopćenju poručila da ni država niti nadležno ministarstvo ne ulijevaju povjerenje kada se radi o obnovi Zagreba, a bojazan je tim veća s obzirom na “tradiciju i običaje vođenja poslova u i oko Zagreba”.

Od nadležnih su zatražili transparentnost u procesu donošenja novog zakona i vođenje procesa obnove. Struka, a poglavito arhitekti, urbanisti i povjesničari umjetnosti trebaju imati presudnu ulogu u legitimaciji vizije i obnove grada.

Podsjetivši kako je u potresu oštećeno više od 25.000 objekata, iz Inicijative najavljuju da će se u proces donošenja odluka uključiti i kao građani.



Osvrćući se na govor premijera Andreja Plenkovića na Markovu trgu, kada je oporbi poručio da ne zna što Vlada radi u vezi obnove Zagreba, naglasili su da cijela javnost mora biti informirana o svemu.

VIDEO Plenković upao na sjednicu Gradske skupštine: Je li ovo prijavljen skup? Vas ste mi dvije malo preblizu

“Kad premijer ne drži osobito do gradskih zastupnika, onda se možemo pitati koliko drži do građana ugroženih posljedicama potresa”, poručili su.

Prva mjera pomoći, koja je Hrvatskoj na raspolaganju za ukupnu štetu od potresa, sredstva su iz Fonda solidarnosti EU-a, stoga Inicijativa pita resorno ministarstvo – u kojoj fazi je priprema prve aplikacije za sredstva iz Fonda, posebno kada je riječ o saniranju štete i obnovi privatnih kuća, zgrada i imovine građana.

Srce ZGrada upozorava da EU-ova Komisija mora zaprimiti zahtjev Hrvatske za isplatom pomoći unutar 12 tjedana nakon što je katastrofa prouzročila prvu štetu. “Sada ulazimo u zadnji tjedan, a još uvijek se obavljaju pregledi i procjene štete”, kaže se u priopćenju.

Komentari