KAD MOŽEMO OČEKIVATI POPUŠTANJE MJERA? Hrvatska priprema izlaznu strategiju

Koronavirus.hr; Cropix

Hrvatska aktivno priprema izlaznu strategiju iz okova koronavirusa.

“Strategija obrane je temeljena na 5 elemenata, a izlazna strategija ovisi isključivo o epidemiološkoj situaciji, nije uvjet samo broj oboljelih u jednom danu, već niz drugih elemenata. Izlazna strategija i mjere popuštanja su spremne. Važno je da ‘pušemo na hladno’ i da smo jako oprezni. Postoji mogućnost decentralizacije, odnosno da se s mjerama popuštanja prvo krene u županijama koje nisu značajnije pogođene infekcijom”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

UKUPNO 1814 OBOLJELIH U HRVATSKOJ Preminulo 36 osoba, sedmodnevne karantene u Karlovcu, u Lici zaraženo dvoje djece



Premijer Andrej Plenković je ministrima i ministricama do kraja vikenda produžio rok za predaju prijedloga djelatnosti koje bi se reaktivirale. Zeleno svjetlo na taj popis dat će struka, a izvjesno je da će se većina sigurnosnih mjera produžiti, kažu u Nacionalnom stožeru civilne zaštite, čiji načelnik Davor Božinović napominje: ”Izvjesno je da ćemo kao i dosad vrlo promišljeno, oprezno krenuti u popuštanje mjera”.

Mjere bi Stožer trebao amenovati do srijede, a onda bi ih Vlada potvrdila na sjednici u četvrtak. Dotad predloženo skrivaju, ali valja očekivati da će se povesti za državama koje su mjere već počele ublažavati. Predstavnici domaće drvne industrije su od Ministarstva gospodarstva zatražili da, uz zaštitne mjere, počnu raditi već od ponedjeljka.

Ženi koja je danas preminula prije dva tjedna od koronavirusa preminuo i otac

Obrti s najbližim kontaktom između mušterija i pružatelja usluga će, po svemu sudeći, čekati lipanj, no aktivno se pripremaju za mjere zaštite.

“Razmišljao sam da između svih radnih mjesta stavim pleksiglas pregrade, otišao sam čak i korak dalje, raumišljao sam i o sterilizatoru prostora, sterilizatoru zraka”, kaže Ivica Zanetti koji je strpljiv i spreman prihvatiti sve mjere koje Nacionalni stožer civilne zaštite odredi jer sve je bolje nego biti besposlen, iako misli da nisu svi njegovi kolege ostavili škare u vrijeme zabrane rada.

Beroš o popuštanju mjera: Strategija obrane je temeljena na pet elemenata, nije uvjet samo broj oboljelih u jednom danu

“Kad vidite ministre na televiziji – jesu li oni friško ošišani? Jesu. I mnogi saborski zastupnici su friško ošišani, neki mislim da se nisu šišali u kućnoj radinosti. Vidio sam da se Nenad Bjelica sam sigurno šišao, vidim da ste se vi sami ošišali, to je isto vidljivo”, upozorava Zanetti, a on i ostali obrtnici i gospodarstvenici nadaju se da im Vlada neće reći – tko vas šiša, donose Vijesti.hr.

Komentari