Juričan u suradnji s nekoliko inicijativa organizira prosvjed ‘Zagreb u epicentru’

Facebook

U Zagrebu se 15. lipnja u 19 sati, na zapadnom dijelu Trga bana Jelačića, održava prosvjedna akcija “Zagreb u epicentru”.

Akcijom se traži rješavanje problema građana čiji su domovi stradali u potresu, a organizatori su inicijativa Zagreb te zove, Udruga građana Siget, Dario Juričan i Zelena akcija.

“Iako je od potresa prošlo već dva i pol mjeseca, i dalje nema pravog rješenja za sanaciju štete. HDZ i stranka Milana Bandića, koji su koalicijski partneri i na gradskoj i na državnoj razini, raspustili su Sabor bez donošenja Zakona o obnovi i time ostavili građane i građanke u kaosu nereguliranih propisa i nejasnih procedura, uz tek stidljive pokušaje uspostave sustava skromne financijske pomoći. Stoga je ova akcija usmjerena i protiv razorne politike HDZ-a i Milana Bandića koji su građane ostavili na cjedilu.

Organizatori pozivaju sve građanke i građane kojima je u potresu oštećen stan ili kuća, da ponesu mali komad žbuke, neku predmet koji im je uništen u potresu ili dragi predmet kojeg su morali ostaviti kad ste odlazili iz kuće. Također pozivaju i sve ostale građane kojima potres nije na taj način oštetio dom da svakako dođu i podrže sugrađane u zahtjevu da im se što prije omogući dostojanstven život. Nakon okupljanja sudionika akcije, poredat će se u kolonu po Ilici”, stoji u priopćenju organizatora.

Neke od temeljnih poruka koje žele poslati akcijom su uvođenje hitnih mjera, stvarna rješenja i transparentnost obnove.

“Vlada mora donijeti hitne mjere za saniranje štete, kako bi se uspostavio sustav i omogućilo građanima da započnu s obnovom svojih domova. Kao sastavni dio mjera, Vlada treba razraditi sustav kreditiranja, a banke trebaju ponuditi povoljne kreditne linije i za pravne i za fizičke osobe. Navedene mjere trebaju biti na snazi sve dok novi saziv Sabora ne usvoji Zakon o obnovi”, pišu organizatori.

Kažu da Grad Zagreb i država moraju omogućiti stvarno rješenje onim građanima i građankama čije nekretnine zbog potresa nisu sigurne za stanovanje te im osigurati smještaj u stanovima kojima raspolažu. Smještaj u studentskim domovima i slična polovična rješenja samo produbljuju agoniju nastradalih ljudi, a ujedno i smanjuju količinu smještajnih kapaciteta za studente.

Ističu i važnost transparentnosti obnove.

“Obnova mora biti pravedna, transparentna i najbrža moguća. Ne smiju se dopustiti špekulacije i zarada na muci pogođenih građana i građanki. U izradi plana obnove, Grad Zagreb i država moraju kao ravnopravne sudionike uključiti struku i građane i građanke”, zaključuju organizatori prosvjedne akcije.

Komentari