JURIČAN DOBIO PRAVNU BITKU Ime Milan Bandić za sad nema konotacije kao Adolf Hitler pa ga može nositi svatko

Tomislav Kristo / CROPIX

Iako je pomalo zaboravljeno, redatelj Dario Juričan nastavlja pravnu bitku da se smije zvati Milan Bandić, pišu 24sata.

Juričan je u ponedjeljak ujutro na svom Facebook profilu objavio presudu Upravnog suda.

“Zainteresirana osoba Milan Bandić pogrešno tumači smisao navedene iznimke, jer se iznimka odnosi na ona imena kojima bi se vrijeđali drugi ljudi, pravni poredak i javni moral, ukoliko bi se radilo o želji npr. da se osobno ime promijeni u Adolf Hitler ili Benito Mussolini, dok samo ime Milan Bandić za sada u Republici Hrvatskoj nema takve konotacije, a što je sud također istakao u ranijoj presudi.

Slijedom iznesenog, u Republici Hrvatskoj jednako se dopušteno zvati Ivan Horvat i Milan Bandić, kao i imenom bilo kojeg drugog političara, pri čemu je irelevantno koliko još ljudi se tako u Hrvatskoj zove, bez obzira radi li se o jednom ili tisuću osoba s istim imenom, nitko te osobe neće smatrati zainteresiranim osobama u postupku promjene imena druge osobe, niti se takve osobe u upravnim postupcima promjene imena pozivaju da daju svoje dopuštenje da se netko zove isto kao i oni”, naveo je Upravni sud u obrazloženju.



Uz to, Ministarstvo uprave mora Dariju Juričanu nadoknaditi trošak upravnog postupka u visini 6250 kuna.

Ovaj slučaj još nije okončan jer ostaje mogućnost žalbe na Visokom upravnom sudu. Ali ako Juričan uspije dobiti ime, za lokalne izbore bi opet mogao složiti program temeljen na širenju korupcije i prezentirati ga pod imenom: Milan Bandić.

 

Komentari