JUHA I MATEMATIKA Moju izjavu izruguju oni koji nisu shvatili što sam htio reći

Zvonimir Frka Petesic. Photo: Marko Prpic/PIXSELL

“To se sve napuhalo izvan svake mjere. Situacija je bila posve ‘random’, pa nismo se mi dogovorili da ćemo se smijati”, rekao je Alan Sumina, suosnivač domaće IT tvrtke Nanobit, komentirajući svoje gostovanje u HRT-ovoj emisiji “Otvoreno”.

U emisiji u kojoj su osim Sumine gostovali Tomislav Car iz Infinuma, Matija Žulj iz Agrivija, Damir Sabol iz Photomatha te Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade, tema je bila IT industrija. Ali ono što je zaokupilo pozornost javnosti dogodilo se kad je predstojnik ureda Frka-Petešić uzeo riječ i počeo govoriti o “juhi i matematici”.

Naime, kako bi istaknuo važnost točnih proračuna pri razvoju računalnih komponenti, Frka se poslužio usporedbom sa začinima za juhu.

Kontaktirali smo i Zvonimira Frku-Petešića. On smatra da se s njegovom izjavom o juhi sada izruguju oni koji nisu shvatili što je zapravo htio reći.



“Možda nisam u tih pola minute bio najprecizniji, kada sam usporedio tehnološki proces izrade začina za juhu ili za izradu hard diska, ali jedan promil greške u doziranju nije presudan u prvom, dok je u drugom presudan: i najmanja greškica u sofwareu koji upravlja hard diskom dovoljna je da se ni ne pokrene ili da ga ne možete učitavati. Jedino društvo koje postiže najbolje rezultate u matematici može razvijati visokotehnološke proizvode, čast iznimkama. Ali ako ne želimo da ove uspješne tvrtke budu iznimke nego da ih imamo više, to je put kojim trebamo ići. I sam sam se dosta bavio programiranjem kao student i dobro znam što je algoritamsko razmišljanje”, naglasio je Frka-Petešić u izjavi za Jutarnji list.

 

Komentari