Josipović: Svi su kandidati dobri, ali Željko Kolar je favorit zbog svojih vrlina i kvalifikacija

N1

Bivši predsjednik republike Ivo Josipović u Novom danu govorio je o troškovima predsjedničke funkcije, korupciji u Hrvatskoj, ali i izborima u SDP-u.

Kazao je kako je funkcioniranje predsjednikovog ureda ograničeno financijskim planom koji je u proračunu, a koji usvaja Sabor.

“Predsjednik samostalno odlučuje, ali ne o svakom detalju, tu su stručne službe koje pripremaju projekte i programe, a sve to mora biti u određenim okvirima.

Riječ je o specifičnom dužnosniku koji je osobno limitiran, mora se držati zahtjeva sigurnosti i ne može reći da ne želi sigurnosne procjene. Tu ima troškova kada je riječ o ljudstvu i prijevozu. To košta. O mnogim tim troškovima on ne odlučuje, posebno onima koji su vezani za sigurnost.

Povjerenstvo, mediji i građani moraju u vidu imati specifičnost predsjedničke funkcije…, a predsjednik je dužan javnosti dati podatke o svom radu”, rekao je Ivo Josipović.

Korupcija je kapilarno u društvu

U Hrvatskoj je došlo do ozbiljnog pogoršanja kada je riječ o korupciji, naglasio je.

“Kada smo ulazili u EU pokazivali smo bolje brojke nego ranije. Korupcija je ponovo snažno uzela maha, i Hrvatska ima zato problem i kod procjene statusa kod investitora, kreditnog rejtinga…

Korupcija je kapilarno u društvu, to je velikom broju ljudi postao način funkcioniranja. To je najveći poraz naše antikoruptivne politike, ona je postala način života. Tamna je brojka ogromna, a samo neki slučajevi izlaze na vidjelo. Samo nulta stopa tolerancije može dati dobre rezultate”, kazao je Josipović.

Dodao je da je dobro da i premijer i država stalno govore o borbi protiv korupcije i da određeni dužnosnici za nju odgovaraju.

“Važni, razvikani slučajevi dugo traju, jer su procesi predugi i komplicirani. Ozbiljna istraživanja pravosuđa govore da je za generalnu prevenciju važno da presuda bude brza. Kada dugo traje proces, kazne budu slabe, društvo izgubi interes. Oni koji provode zakonodavstvo trebali bi voditi računa o značajkama kriminaliteta i njegovog progona. Ne treba graditi megapredmete, koji se često teško mogu u razumnom roku rješavati”, kazao je Josipović.

Komentirajući snimku razgovora ministra zdravstva Vilija Beroša i Dijane Zadravec iz KB Sestre milosrdnice, kazao je kako je to neugodan slučaj.

“Mislim da je slučaj neugodan i za ministra, Zadravec i za vladu. Ono što sam čuo je razočaravajuće i mislim da će se slučajem baviti još dugo”, kazao je.

Po pitanju odnosa hrvatske većine i srpske manjine u Hrvatskoj rekao je kako podržava ono što su učinili svi, a posebno Boris Milošević.

“Nadam se da će ovo biti početak jednog novog suživota i građanske Hrvatske koja respektira kolektivna prava. Nakon što su neki predstavnici srpske manjine i ranije bili na obljetnici Oluje, a Boris Tadić bio na Ovčari, činilo se da se taj pozitivan smjer ne može zaustaviti, ali krenulo je na gore. Ipak, nadam se da će sada ovo biti novi, pozitivan smjer”, rekao je Josipović.

Unutarstranački izbori u SDP-u

Josipović smatra da je broj kandidata za predsjednika stranke razuman.

“SDP je demokratska stranka i mislim da je broj kandidat razuman. Mislim da on govori o demokratskom procesu u SDP-u, svi su kandidati dobri i svatko može biti dobar predsjednik. Mislim da je Željko Kolar favorit zbog svojih vrlina i kvalifikacija, ali vjerujem da će svakako prikupiti puno potpisa. Vjerujem da on zna okupiti i mislim da neće biti nikakvog revanšizma, da je sposoban nadići sukobe koji tinjaju, a pokazao se i kao uspješan župan. Krapinsko zagorska županija sada izgleda bolje nego prije, a i ostala tri kandidata doista su dobri i vjerujem da će se voditi sadržajna i konstruktivna utakmica. SDP ima budućnost i funkciju u društvu koju će pokazati na idućim izborima.

Siguran sam da je i kandidatkinja Mirela Ahmetović ozbiljna u budućnosti SDP-a. Vjerujem da je Kolarova prednost što nije sudjelovao u unutarstranačkom ratu. On je imao i konkretne projekte, vladao je kao premijer županije i bio je vrlo uspješan. Peđa Grbin je vrlo respektabilan kandidat i SDP je sretan što ima tako dobre kandidate.

Vjerujem da, bez obzira na to tko dobije izbore, osvetništva neće biti i da svi kandidati teže okupljanju. Želim da nikada u SDP-u ne bude više pučističkih ambicija i pokušaja”, rekao je Ivo Josipović za N1.

Komentari