Josipović: Najbolje vrijednosti antifašizma i Domovinskog rata dio su supstrata hrvatske politike

Goran Mehkek / CROPIX

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je u utorak kako od Zorana Milanovića očekuje da državu vodi proeuropski, pomogne društvu da završi ratove i postane mirnodopsko civilno društvo kao i da najbolje vrijednosti antifašizma i Domovinskog rata budu dio njegove i supstrata hrvatske politike.

“Provukao je i frazu kako su ratovi gotovi i to smatram vrlo važnim. Naslućujem da Milanović ima ambiciju pomoći društvu da završi Drugi svjetski rat pa i Domovinski te da postane mirnodopsko civilno društvo pri čemu će one najbolje vrijednosti i antifašizma i Domovinskog rata biti dio njegove politike ali i supstrata hrvatske političke scene”, rekao je Josipović komentirajući predsjednikov inauguracijski govor.

Inauguraciju je ocijenio decentnom, ugodnom i dostojanstvenom. “Ovo je apsolutno bilo decentno, ugodno lijepo i dostojanstveno. Druga je stvar što sam ja mislio da je zbog političke poruke, možda, staro mjesto primjerenije, no to nije jako važna primjedba”, kazao je i dodao da je sve dobro prošlo. nada se, rekao je, da će predsjednik ostvariti sve što je kazao u svom odličnom govoru.

Iz predsjednikova govora Josipović je istaknuo tri važna područja, pravosuđe, znanost i obrazovanje te socijalnu komponentu društva.



“Zanimljivo, ta pitanja tek rubno ulaze u neposrednu nadležnost predsjednika ali mi je drago da ih je istaknuo. To znači da će funkciju predsjednika shvatiti u ispravnom, širem smislu od pukih formalnih ovlasti”, kazao je Josipović.

Rekao je i da očekuje ostvarenje politike koju je predsjednik i najavio svojim govorom te da se zalaže ne samo za uredno obavljanje formalnih dužnosti i odluka nego i da moderira hrvatsko društvo u skladu s europskim vrijednostima.

Zoran Milanović svečano je pred predsjednikom Ustavnoga suda Miroslavom Šeparovićem prisegnuo za 5. predsjednika Republike Hrvatske, obvezavši se na vjernost Ustavu.

Komentari