Josipović komentirao odnos predsjednika i premijera: Nema tu tvrde kohabitacije

Goran Mehkek / CROPIX

Ivo Josipović, kao bivši predsjednik Republike Hrvatske, komentirao je “otvoreno priznanje Andreja Plenkovića za CNN o kalkuliranom riziku s otvaranjem Hrvatske turizmu”, geopolitičke igre oko cjepiva protiv covida-19, “malu makinaciju” s vizama građanima Hrvatske za SAD…

“Plenković je otvoreno priznao da je otvaranje Hrvatske za turiste bio kalkulirani rizik. Da je bio rizik, vidimo i sada zato što su brojke oboljelih povećane. Je li to bio opravdan rizik, vidjet ćemo za koji mjesec kada će biti jasno je li korona preplavila Hrvatsku ili ne”, komentirao je Josipović.

Njemu je, kazao je, jasno da je motiv za rizik bio imperativ gospodarskog stanja Hrvatske.

Josipović je za posebne režime drugih zemalja prema Hrvatskoj zbog epidemije rekao da im ne treba zamjerati, da je i Hrvatska isto tako nastojala štititi svoje građane ranijih mjeseci. Rekao je i to da mnoge zemlje u stvarnosti imaju bitno blaže režime na granici od proklamiranih.


“Austrijanci na granici ne traže skoro pa ništa. Očito je mekša granica”, kazao je Josipović, primijetivši da su u EU mnoge vlade u svojim praksama uvjetovane i zabrinutošću od reakcije javnosti.

Za cjepivo protiv koronavirusa, Josipović je rekao da se vidi da se i ono koristi u “partiji šaha velikih sila”. On ipak ne misli da bi si ijedna zemlja priuštila to da si uskrati dostupno cjepivo:

“Pritisak je takav da mislim da se vlade neće usuditi sprečavati cjepivo koje bi se dokazalo kao prihvatljivo.”

Vučić i Hoti su potpisali jedno veliko ništa

Posebno se osvrnuo na sporazum Aleksandar Vučić – Avdullah Hoti, što su ga potpisali pod okriljem Donalda Trumpa.

“Gledajući strateški, ono zbog čega su se našli, rekao bih da su potpisali jedno veliko ništa. Suglasili su se oko onoga što su već potpisali, ali nisu proveli. Ili su potpisali separatno stvari koje nemaju ništa s njihovim odnosima, koje su u ulozi kampanje Trumpa”, primijetio je Josipović.

Nitko tu nije posebno dobio ili izgubio, rekao je, uz jedinu iznimku, i to možda, samog Trumpa koji je oko sebe stvorio “svu tu silnu pompu”.

A kad je već spomenuo SAD, Josipović je komentirao i vize SAD-a građanima Hrvatske, odnosno to da Vlada nastoji 2000 nedostajućih pozitivno riješenih zahtjeva, kao konačan uvjet za postotak odbijanja zahtjeva za vize manji od 3 posto, što je posljednji uvjet ukidanja viza, riješiti poticanjem Vladinih dužnosnika koji čak i ne namjeravaju putovati, da podnose zahtjeve.

“To je mala makinacija u interesu naših građanki i građana. Očito su i Amerikanci toga svjesni”, ocijenio je bivši predsjednik.

Konačno, za odnos Zorana Milanovića i Plenkovića Josipović je rekao da “ne bi rekao da je to posebno tvrda kohabitacija”:

“To su čarke često osobne naravi. Mediji reagiraju čim dođe do, ne bih rekao niti sukoba, nego do nekog nesporazuma.”

Što se tiče kontroverzne svrhe putovanja predsjednika Milanovića u Albaniju, Josipović da je riječ isključivo o problemu političke komunikacije, ne i političke suštine:

“Predsjednik je uvijek predsjednik i nema privatnog kretanja u pravom smislu, a na državi je da osigura najbolje uvjete sigurnosti. Zaista je točno da i helikopteri i brodovi moraju imati određene sate leta ili plova.”, piše N1.

Komentari