Josipović: Ako postoje dokazi da je Vučić počinio ratni zločin, onda naše tužiteljstvo mora postupati

Goran Mehkek / CROPIX

Ivo Josipović, bivši predsjednik RH, u Novom danu na N1 televiziji komentirao je optužnice iz Srbije za akciju “Oluja”. Josipović smatra da Hrvatska ne bi trebala odbiti te optužnice nego se njima treba baviti pravosuđe.

“Jedina ispravna reakcija bi bila da Hrvatska naprosto preuzme taj kazneni progon i da naša tijela, sudovi prije svega, razmotre slučaj i donesu svoju odluku. Ova sadašnja situacija i pravac u kojem idu događaji nažalost neće dovesti do dobroga ni za Hrvatsku ni za ljude koji su optuženi”, kazao je Josipović i dodao:

“S jedne strane Hrvatska neće uživati simpatije međunarodne zajednice, a mislim da nismo u poziciji da nas baš briga za sve. S druge strane, dogodit će se loši efekti pa i za ljude koji su na optužnici. Takav pristup bi doveo do njihovog doživotnog etiketiranja.”

Istaknuo je da bi politika trebala biti suzdržana i da bi trebalo omogućiti hrvatskom pravosuđu da razmotri slučaj.



“Pitanje je kako je Srbija prikupljala eventualne dokaze”
BiH je ostala zatečena jer je riječ o zločinima koji su počinjeni na teritoriju BiH.

“To su neobične okolnosti, pitanje je kako je Srbija prikupljala eventualne dokaze i zašto je preotela nadležnost BiH, a i Hrvatskoj”, rekao je Josipović.

Dodaje da to nije protuzakonito, ali je neuobičajeno. Bivši predsjednik smatra da u ovom slučaju vjerojatno postoje i neki politički koraci.

“Vjerojatno u tom balansiranju Srbije između istoka i zapada i odabir ovog trenutka ima neku ulogu, ali sve skupa u konačnici kad gledamo s aspekta prava i pravde, sve skupa to nije relevantno. Relevantno je da ako postoje dokazi, pravosuđa, a prvenstveno hrvatsko, moraju reagirati i provjeriti navode i pravosuđe – a ne politika – treba donijeti odluku”, naglasio je Josipović.

Komentirao je i kako je moguće da napad na izbjegličku kolonu nije dokumentiran.

“Moguće je da je netko postupio mimo naredbe. Govorim o teorijskom aspektu. Ono što je u javnosti teško razumljivo jest da mogu postojati žrtve a da nema zločina. U ratu nije svako stradanje i zločin”, istaknuo je.

Osvrnuo se i na izjavu predsjednika RH Zorana Milanovića koji je kazao “da smo se mogli dogovoriti da podignemo optužnicu protiv Vučića“.

“Ako postoje dokazi da je Vučić počinio ratni zločin, onda naše tužiteljstvo mora postupati, ne može postojati politička kalkulacija o tome. S druge strane, ako nema dokaza, ako je to nemoralni govor koji je Vučić imao u Glini, ako se s time politika igra, onda to nije pristup”, rekao je Josipović.

 

Komentari