Josip Broz Tito pozvao svećenika u ljubljansku bolnicu, nedugo potom je stradao u čudnoj prometnoj nesreći

O jednoj od najvećih ličnosti jugoslavenske, a time i hrvatske povijesti, stavovi u društvu još uvijek nisu jedinstveni. Josip Broz Tito za značajan dio hrvatske javnosti je negativna ličnost; odgovoran je za kršenja ljudskih prava u bivšoj državi, političku represiju, kao i za ratne i poslijeratne zločine prema desecima tisuća civila.

Unatoč tome, jedan dio Hrvatske, ali i javnosti u susjednim zemljama, njegovu ulogu i dalje romantizira, o čemu svjedoče tisuće građana koje i dalje pohode njegovo rodno mjesto.

Tako i sam SDP, kao pravni sljednik nekadašnje Komunističke partije, ponovno aktualizira mogućnost povratka naziva Trga maršala Tita u Zagrebu, iako je većina građana Zagreba protiv toga. Uostalom, ne treba podsjećati kako su u Domovinskom ratu Hrvatsku napale i ratne zločine činile srpske postrojbe i jedinice tzv. JNA s oznakom crvene zvijezde.

Uz Broza vežu se brojne teorije zavjere, a jedna od njih koja je dijelom i činjenično utemeljena odnosi se na podatak kako je diktatorski vođa bivše Jugoslavije pred svoju smrt zatražio svećenika! Dakle, utjehu je potražio, kao što to brojni građani čine, u krilu Crkve koju je ranijih desetljeća proganjao.



Podsjetimo, u knjizi “Čudesni život Josipa Broza Tita”, slovenski književnik Žarko Petan otkrio je kako je Broz prije smrti zatražio u ljubljanskoj bolnici 1980. svećenika!

“Dok je Josip Broz ležao u ljubljanskom Kliničkom centru”, piše Petan, “u veljači 1980. poželio je porazgovoriti s duhovnikom! Zadatak je Crkva povjerila svećeniku Frančeku Križniku (rođenom 17. srpnja 1944., Šmarje pri Jelšah), tada poznatom i javnom protivniku ateizma. Križnik se uputio na poziv u Klinički centar, ali sigurnosna služba Titovih čuvara nije dopustila prilaz diktatoru. Kad je Broz ponovio želju, poslali su po svećenika, koji je otišao u bolnicu i obavio dugi razgovor s Josipom Brozom. Uskoro, u ožujku, duhovnik Križnik otišao je na studijsko putovanje u SR Njemačku, gdje je 28. ožujka poginuo u nejasnim okolnostima, pod kamionom kod Düsseldorfa. Očito da je neugodnu priču o tom sastanku struktura vojne policije KOS-a željela trajno zataškati”, zaključio je Petan. Naime, Križnik je otputovao u inozemstvo jer su ga u Sloveniji progonili, a kraj Düsseldorfa se autom na ravnoj cesti zabio izravno u kamion, pisao je ranije o tome Večernji list.

Komentari