Josip Aladrović: Nezaposleni bi mogli raditi u poljoprivredi

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović rekao je kako je u Hrvatskoj 17.000 više nezaposleni te da bi neki od njih mogli raditi i u poljoprivredi.

Vlada je dosad jasno pokazala da je jedan od ključnih ciljeva očuvanje radnih mjesta i pomoć gospodarstvu koje se našlo u nezavidnom položaju uzrokovanom epidemijom koronavirusom, kazao je ministar podsjećajući na donesene Vladine mjere.

Poduzetnicima je poručio da su osigurali dovoljno sredstava za korištenje potpore i da će svi prijavljeni kojima je poslovanje pogođeno utjecajem koronavirusa, potporu dobiti. “Zahtjevi se rješavaju brzo, a isplate su počele još prošli tjedan”, kazao je Aladrović, dodajući da je cijeli posao od osmišljavanja mjere do realizacije i isplate, efikasno obavljen jer su pravodobno prepoznate potrebe poslodavaca.

“Dodatni je izazov i zdravstveni aspekt krize u kojem je ključno voditi računa o zdravlju korisnika, ali i zaposlenika HZZ-a. Stoga je težište realizacije projekta bilo upravo na razvoju online aplikacije, koju od utorka nadograđujemo da do 17. travnja bude još bolja i funkcionalnija i, naravno, potpuno spremna za drugi krug isplate potpora”.



U idućoj fazi, rekao je Aladrović, zahtjeve će biti moguće podnositi isključivo online, što će nam omogućiti bolju kontrolu i brzinu obrade, a korisnicima potpore omogućiti da elektronički nadopune zahtjeve i dostave dodatnu dokumentaciju.

Kazao je i da Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i HZZ surađuju sa svim relevantnim institucijama s kojima razmjenjuju podatke, a eventualne manipulacije i zloporabe ćemo uz pomoć Državnog inspektorata znati adekvatno sankcionirati.

“Od sindikata očekujemo partnerski odnos i molimo ih da dostave konkretne podatke o malverzacijama ili nepravilnostima imaju li ih, a mi ćemo promptno reagirati”, ustvrdio je Aladrović.

Kazao je da je još prerano govoriti u kojem će smjeru ići razgovori s predstavnicima sindikata u javnom i državnom sektoru, ali da će prije donošenja i primjene biti usuglašene sa socijalnim partnerima.

Ocijenio je da je tržište rada najbolji pokazatelj uspješnosti i pravodobnosti mjere za očuvanje radnih mjesta jer su podaci, premda pokazuju pad, daleko od pesimističnih predviđanja kakva su se pojavljivala u medijskom prostoru.

“Od 16. ožujka do danas broj evidentiranih nezaposlenih osoba prema evidenciji HZZ-a porastao je za 17 tisuća odnosno za 12,8 posto, što sigurno nije zanemariv broj, ali ipak ne možemo govoriti o desecima tisuća nezaposlenih kao što neki spominju”.

Na pitanje hoće li država tražiti od radnika koji primaju potporu za čuvanje zaposlenosti tražiti da se uključe u neki oblik javnih radova ili se sezonski zaposle u poljoprivredi ministar je kazao da ti prijedlozi za sada nisu formalizirani nego su više predstavljeni kao razmjena mišljenja

“No ako govorimo o angažmanu nezaposlenih radnika u poljoprivredi, za to ne vidim problem i to sada rade službe za posredovanje pri zapošljavanju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje”, zaključio je Aladrović, prenosi Večernji list.

Komentari