Još jedna županija uvodi nove mjere, stupaju na snagu u ponedjeljak

Nakon što su u Splitsko-dalmatinskoj županiji uvedene nove mjere, isto traži i Dubrovačko-neretvanska županija.

Stožer Dubrovačko-neretvanske županije predložio je u četvrtak Nacionalnom stožeru donošenje mjera, među kojima su ograničenje broja sudionika na vjenčanjima, sprovodima i komemoracijama na 50 osoba, dok se proslave mogu organizirati samo u krugu obitelji do 20 sudionika.

Uz to, priredbe, vjerski obredi i drugi sadržaji trebaju se održavati uz sve epidemiološke mjere ako su na otvorenom, a ako su u zatvorenom prostoru, treba koristiti masku i držati razmak od dva metra.

Organizatori okupljanja i vlasnici ugostiteljskih objekata su odgovorni za provedbu mjera i moraju ih pojačano provoditi, a za to se zadužuju i lokalni stožeri civilne zaštite.



Mjere bi se primjenjivale od ponedjeljka 31. kolovoza, na rok od 14 dana.

Načelnik županijskog Stožera Joško Cebalo očekuje da će Nacionalni stožer prihvatiti prijedlog i odluku donijeti u petak.

“Cilj je zaštititi zdravlje stanovništva i očuvati gospodarstvo, prvenstveno turističku sezonu. U našoj županiji se više od četvrtine turističkog prometa dogodi prije i u post sezoni, zato nam je važno održati stabilnu situaciju kako bi sezona potrajala što duže“, objasnio je Cebalo.

Napomenuo je kako su podršku mjerama dali predstavnici gospodarskih i obrtničkih komora.

“S otvaranjem gospodarstva i početkom turističke sezone očekivali smo veći rizik za povećanje broja zaraženih. Iskustvo je pokazalo da su veća okupljanja, obiteljska kao i vjenčanja i javni događaji, potencijalna žarišta”, ističe Cebalo.

Najavio je sastanak s čelnicima lokalne samouprave u petak, kako bi raspravili je li potrebno predložiti još neku mjeru.

Komentari