JOŠ JEDNA IZJAVA ZA ANALE Sever: Nije točno da realni sektor stvara plaću za zaposlene u državnim službama. To bi značilo da su ovi paraziti

Bruno Konjevic / CROPIX

Predsjednika Nezavisnog hrvatskog sindikata Krešimir Sever gostujući u emisiji N1 televizije rekao je da je Vladin paket mjera dobar, ali da nosi i puno pitanja te da još dosta problema treba riješiti.

Krešimir Sever je na početku razgovora rekao da su za novi paket Vladinih mjera saznali jučer kad je premijer Andrej Plenković održao govor i izvijestio javnost o tome, te da nisu sudjelovali u njegovoj izradi. Smatra kako ne bi bilo pošteno kritizirati samo ovu mjeru:

“Mjera je bila dobra i sa 3.250 kuna, ova sa 4.000 kuna je još bolja ako Vlada još namjerava na te sve iznose platiti pripadajući doprinos za mirovinsko osiguranje.”

“Toga se poslodavac ne može odreći jer se radi o novcu treće osobe čiji doprinos za mirovinsko osiguranje mora biti uplaćen. O tome treba voditi računa. Pitanje je i kasnije – treba li sva sredstva dati bespovratno”, dodao je kazaši kako bi država u većim sustavima gdje idu izdašnije sume, možda trebala ući u suvlasnički odnos.



“Ne radi se o polunacionalizaciji, nego da država tim novcem kupuje dio vlasništa u tim tvrtkama jer ga je praktički uložila. Kasnije neka opet te svoje udjele proda ili vlasnicima ili nekom drugom pa se dio javnog novca vrati u državni proračun”, pojasnio je.

Istaknuo je da je od jučer do danas broj nezaposlenih narastao na preko tisuću novih nezaposlenih. U posljednjih 15 dana ožujka zabilježeno je oko 13.000 otkaza.

Podržava SDP-ov prijedlog o moratoriju na godinu dana za kredite smatrajući da tri mjeseca nisu dovoljna:

“Ako i dođe do laganog oporavka, trebat će neko vrijeme da se cijelo gospodarstvo ponovno pokrene, a tad bi bilo dobro da dužnici imaju moratorij na kredite i obaveze jer će im ostati više novca za potrošnju koja će generirati potražnju, potrošnju, punjenje proračuna, rast BDP-a…”

Komentirajući najavu rezanja plaća u javnom sektoru, Sever je rekao da jedino Hrvatska nastupa s tim da će rezati plaće u državnim i javnim službama te da u drugim zemljama tih najava nema.

“Mnogi analitičari guraju tezu sukobljenosti između javnog i privatnog sektora, ali i jedni i drugi su zaposlenici i nije točno da realni sektor stvara plaću za ove zaposlene u državnim i javnim službama. To bi značilo da su ovi dosta paraziti, može li to netko reći liječnicima, vatrogascima carinicima…”, rekao je.

Napomenuo je da su svi oni gospodarski analitičari koji se ne ubrajaju u neoliberalne, još za vrijeme prošle krize govorili da u trenu kad privatni sektor nema sredstava, a u javnom ga još ima, da tad taj sustav potrošnje ovisi veliki dijelom o javnom sektoru i zato ga ne treba rezati dok god je to moguće jer on i dalje generira kakvu takvu potražnju prema privatnom sektoru, piše N1.

Komentari