Još jedna blamaža hrvatskog pravosuđa: Proces protiv zločinačke organizacije organizacije nakon 17 godina otišao u zastaru

Ivan Peric / CROPIX

Još jedna blamaža hrvatskoga pravosuđa: u zastaru je pao megaproces u kojem je više osoba optuženo za milijunske prevare u kojima su oštećene 22 tvrtke.

Skupina koju je još 2005. USKOK optužio za brojne malverzacije koje su počinili 2002. i 2003. godine je posve slobodna i ni za što neće odgovarati. Apsolutna zastara nastupila je u ožujku ove godine protekom 17 godina od prvog kaznenog djela.

U početku je bilo otpuženo i nepravomoćno osuđeno više od 20 osoba koje se teretilo da su bili dio zločinačke organizacije. Neki su u međuvremenu umrli, a za neke je ranije nastupila zastara.

Ključni akteri bili su Damir Solar i Marinka Solar iz Svetog Ivana Žabna kod Križevaca, Božidar Pažur iz Križevaca, Dražen Senko iz Svetog Petra Orehovca i Zoran Hadžialić iz Lepavine kod Koprivnice. Upravo njihova optužnica ovih je dana otišla u zastaru.



Kupovali passate

Na popisu oštećenih tvrtki našli su se, primjerice, Hypobanka, PBZ, Međimurska banka, Zaba, Erste, Raiffeisen, HVB, ali i tvrtke poput pivovare Budweisser, Gradipa, Sloge IMK, Finvesta i drugih.

Zločinačka ekipa, prema optužnici, lažirala je dokumente mnogih tvrtki te na njih dizala kredite i kupovala različitu robu, prije svega automobile. Najviše su kupovani passati koji su kasnije preprodavani.

Sudski postupak vođen je od 2005. godine, a suđenje je 2008. iz Zagreba prebačeno u Koprivnicu. Godine 2014. donesena je nepravomoćna osuđujuća presuda kojom su ključni akteri dobili višegodišnje zatvorske kazne, a većina drugih uvjetne.

No, viši sud ukinuo je presudu i vratio je Općinskom sudu u Koprivnici na ponovno odlučivanje. Ipak, bilo je kasno jer je sve već palo u zastaru, piše Danica.hr.

Komentari