‘JOŠ JEDAN UDARAC ZA PRAVOSUĐE’ Turudić: U predmetu INA-MOL se kriju svi današnji problemi

Foto: Darko Tomaš/Cropix

Sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić komentirao je uhićenje sutkinje Maje Šupe, najpoznatije po tome što je donijela oslobađajuću presudu u slučaju Tomislava Horvatinčića zbog izazivanja pomorske nesreće, kontroverznog poduzetnika Blaža Petrovića i odvjetnika Branimira Zmijanovića.

Turudić je kazao kako je ovo uhićenje još jedan udarac za pravosuđe.

“Ova situacija sigurno neće doprinijeti boljoj percepciji pravosuđa, to sigurno nije dobra vijest kad se sudac nađe u ovakvoj poziciji”, kazao je.

Na pitanje trebaju li se sve njene presude preispitati, Turudić je kazao da ne nužno.



Turudić je komentirao i aferu u INA-i te hoće li ikada Robert Ježić vratiti pet milijuna eura.

“Što vrijeme dalje odmiče veća je vjerojatnost da ćemo ih vidjeti. Tih pet milijuna eura nisu toliko bitni, kad pogledamo razmjere drugih djela, imovinsku štetu koja je počinjena. U predmetu INA-MOL se kriju svi današnji problemi. Mediji su puni izjava političara i oporbe koji govore o upravljačkim pravima, da se ne može tako upravljati INA-om. To je bio predmet prvostupanjske presude Županijskog suda u Zagrebu i zatim presude Vrhovnog suda. Sve piše o listi odobrenja za donošenje odluka i činjenici da u INA-i odluke ne donosi Uprava nego odbor izvršnih direktora. Ključna stvar u događajima koji su danas se dogodilo 2008., 2009., a možda i prije, prilikom prve prodaje INA-e kada je mađarska strana s 25 plus jednom dionicom imala više upravljačkih prava nego što ima RH danas sa 70 i nešto posto dionica. To je čudo samo po sebi da je tako moguće. Presudna je bila presuda Ustavnog suda koji je donio odluku da sudovi ne smiju propitivati je li to što se dogodilo u skladu s interesima RH ili nije. Napisali smo da nije, nakon odluke Ustavnog suda tog više u presudama nema. Nema ni optužnice jer je DORH morao poštivati odluku Ustavnog suda i izmijeniti optužnicu u izbaciti taj najvažniji dio”, kazao je Turudić gostujući na RTL-u.

 

Komentari