JOKIĆ KOMENTIRAO POČETAK ŠKOLSKE GODINE ‘Političari se brćkaju u plićaku, a djeca i roditelji čekaju odgovore

Foto: Matija Djanjesic / CROPIX

Hrvatski pedagog i sociolog Boris Jokić gostovao je u RTL-u Danas gdje je komentirao cjelokupnu situaciju obrazovanja čak 15 dana prije početka školske godine. On tvrdi, nismo situaciji pristupili ozbiljno.

“Ne, to nije ozbiljno. Hrvatske obrazovne vlasti uvelike kasne s pripremama za početak školske godine. Dok druge zemlje već pripremaju za sve scenarije, hrvatski političari su na moru, brćkaju se u plićaku, a roditelji i djeca i obrazovni djelatnici nemaju odgovore”, tvrdi.

Nedavno je ovaj pedagog i škole nazvao epidemiološkim bombama, a i sada tvrdi isto.

“Neke škole bi mogle postati. Ne smije se zaboraviti da osim pandemije COVID-a Zagreb je imao i potres što je uzrokovalo da su neke škole dislocirane. Primjerice MIOC. Naime, 2000 ljudi svakoga dana prolazit će kroz tu zgradu. No i tu se može pronaći rješenje, ali tri tjedna prije početka škole mi tek očekujemo neko birokratsko tijelo koje će odlučivati i možemo se samo nadati da ćemo imati sve odgovore”, govori.



Jer naposljetku, on smatra da djeca trebaju ići u škole, a to tvrdi i kao roditelj.

“Moj stav je dobro poznat najbolje bi bilo kad bi djeca išla u školu. Škola je najbolje okruženje za učenje, no moramo se pripremiti za sve situacije, izvjesno je da će doći do određenih epidemioloških situacija i treba razmišljati o hibridnim modelima poučavanja. Ti hibridni modeli znače da bi trebalo predvidjeti što će se dogoditi kad djeca dođu u svoje kućno okruženje, a također treba se pripremiti za online nastavu. Sve to Hrvatska bi mogla napraviti, ali to se neće dogoditi ukoliko ne počne raditi ili sev nije počelo raditi”, tvrdi.

Komentari