Johnson poručio Putinu: Prestanite s destabilizirajućim aktivnostima koje prijete Ujedinjenom Kraljevstvu i njegovim saveznicima

Britanski premijer Boris Johnson poručio je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, s kojim se sastao na marginama konferencije o Libiji u Berlinu u nedjelju, da Rusija mora prestati s “destabilizirajućim aktivnostima” ako želi normalizirati odnose s Velikom Britanijom.

Johnson je rekao da neće doći do “normalizacije naših bilateralnih odnosa dok Rusije ne prestane s destabilizirajućim aktivnostima koje prijete Ujedinjenom Kraljevstvu i njegovim saveznicima te podrivaju sigurnost naših građana i našu kolektivnu sigurnost”, stoji u priopćenju ureda britanskog premijera.

Johnson je ponovio britansku poziciju o napadu u Salisburyju iz 2018., kada su bivši ruski dvostruki agent Sergej Skripalj, i njegova kći Julija, otrovani kemijskom supstancom, za koju su britanske vlasti rekle da je ruskog podrijetla.


U priopćenju se taj događaj spominje kao “bezobzirno korištenje kemijskog oružja i besramni pokušaj ubojstva nevinih ljudi na britanskom teritoriju”.

Ruska novinska agencija TASS također je potvrdila da se Putin sastao s Johnsonom.

TASS navodi da je Putin razgovarao s Johnsonom i predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen o “pitanjima bilateralnih odnosa, kao i međunarodnim problemima, uključujući situaciju u Libiji”.


Komentari