John Vice Batarelo: 22. lipnja jest veliki blagdan!

Facebook

Predsjednik kršćanske udruge Vigliare, John Vice Batarelo osvrnuo se na datum 22. lipnja kada se u Republici Hrvatskoj slavi Dan antifašističke borbe kao državni praznik.

“22. lipnja jest veliki blagdan! Dan velike pobjede kod Siska!!! Pročitajte što se tada dogodilo kod Siska, tko je bio Toma Erdody i zašto i dan danas zvoni malo zvono na zagrebačkoj katedrali u 14 sati” napisao je John Vice Batarelo na svom Facebooku.

Uz to je podijelio i tekst koji prenosimo sa stranice Vigliare.

Dana 22. lipnja 1593 . u bitki kod Siska, združena kršćanska vojska zaustavila je prodor Turaka i nestanak Hrvatske.



Turske snage ni iz trećeg puta nisu uspjele pokoriti sisačku utvrdu i prodrijeti u sjeverozapadne hrvatske krajeve te dalje u Europu.

Oko 4 500 pripadnika, uzdajući se u Božju pomoć („Ne gledajmo na broj neprijatelja, Bog će nam pomoći!“), prvi su napali dvostruko brojnijeg protivnika pod vodstvom Hasan-paše Predojevića koji se, na koncu, zajedno s tisućama drugih turskih vojnika, utopio u rijeci Kupi.

Hrvatske snage u toj velikoj pobjedi predvodio je hrvatski ban Toma Bakač Erdődy, naposljetku uskliknuvši: „In Deo vici“, tj. „U Bogu pobijedih!“.

Ova vrlo značajna pobjeda odjeknula je nadaleko, a klicali su joj diljem cijele Europe. I tadašnji papa Klement VII. u posebnom je pismu pohvalio pobjednike ove bitke.

Na zagrebačkom Kaptolu i danas, svaki dan u 14 sati, oglašava se malo zvono Katedrale, u spomen na tu veliku bitku prekretnicu u ratovanju s islamskim imperijalizmom onoga vremena.

Komentari